Изнамериха хапче против шопинг мания!

Шопингхолиците прекарват часове по моловете

Обнадеждаващи новини за силния пол – край на висенето пред съблекалните в МОЛ- овете! Оказва се, че хапче, предназначено за лечение на Алцхаймер, би могло да помогне на обзетите от мания за пазаруване жени. 4 от 5 дами са пристрастени към шопинга.

Техният проблем се състои в купуването на вещи, от които нямат нужда и не могат да си позволят. „Шопингхолиците”, получавали медикамента пробно, прекарвали по-малко време в покупки и драстично намалили разходите си. Психиатрите са пробвали лекарството Мемантин, известно у нас като Аксура, което се предписва за превенция при пациенти със средна до тежка степен на Алцхаймер. Клиничните резултати показват, че след 8 седмици мъжете и жените, приемали лекарството намалили времето за шопинг и похарчените суми. Симптомите намалeли наполовина, с по-малко импулсивно пазаруване и подобрение на мозъчните функции свързани с внезапните пориви, мисли и поведение.

„Часовете, прекарани в покупки на седмица и похарчените пари драстично намаляват, без странични ефекти”, казва екип от психиатри в Университета в Минесота. Участниците в проучването били на възраст от 19 до 59 години и имали диагноза натрапчиво нарушение, свързано с пазаруване, базирана на безсмислено занимание с покупки и харчене. Това довело до стрес, неспособност да се работи и

Шопингмания

общува и финансови проблеми. Натрапчивата нужда за пазаруване засяга около 5.8 процента от възрастните, според проучванията. Хората, в изследването са изхарчвали повече от половината от доходите си  импулсивно, най-вече за дрехи и за прекарвали в магазините повече от 38 часа на седмица.  Мемантин, познат у нас и като Аксура първоначално е разработен за лечение на Алцхаймер при хора, при които не помага друго лечение. Той въздейства на глутамата в мозъка, който е свързан с развитието на деменция, но също се смята че повлиява обособеността и може да изиграе роля при пристрастяването към покупки.

„Нашите резултати предполагат, че фармакологичното повлияване на глутамата може да има ефект върху импулсивното поведение, което е в основата на пристрастеността към пазаруване.” , казват учените, а тя може да промени начин на на функциониране на мозъка и в напреднал стадии и неговата „архитектура”. Тези хора стават пристрастени към пазаруването, то превзема живота им, и е необходимо медикаментозно лечение, за да им се помогне.

Шопинг манията – интернационален спорт. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *