УНИЦЕФ: Ударите по бежанския лагер Джабалия са „кървава баня“

В сряда, 1 ноември, Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) публикува изявление относно смъртта и раняването на деца в бежанския лагер Джабалия в Ивицата Газа след израелските въздушни удари. „Сцените на кръвопролитие в лагера Джабалия в Ивицата Газа след нападенията вчера и днес са ужасяващи“, се казва в изявление на организацията, пише „Известия“.

Въпреки че УНИЦЕФ подчертава, че все още няма потвърдени оценки за броя на жертвите сред непълнолетните, вече „се съобщава, че сред жертвите има много деца“. По оценки на агенцията повече от 4 000 деца са загинали, а повече от 6 800 деца са били ранени след 25-дневните непрестанни бомбардировки на Ивицата Газа.

„Нападения от такъв мащаб в гъсто населени жилищни квартали могат да имат безразборни последици и са напълно неприемливи. Бежанците и вътрешно разселените лица са защитени от международното хуманитарно право. Страните в конфликта са длъжни да ги пазят“,  казват от УНИЦЕФ.

На 1 ноември заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че двете поредни израелските атаки срещу бежанския лагер Джабалия, при които загинаха над 600 жени и деца, са само най-новите жестокости, които са сполетели населението на Ивицата Газа. Изявлението беше направено след посещението на заместник-генералния секретар на световната организация в Израел.

В същия ден палестинското радикално движение Хамас съобщи, че при първия удар по бежанския лагер са загинали над 400 души, а при втория – 195 души, като общо 777 са били ранени. Освен това около 120 души са обявени за изчезнали след израелските удари по лагера.

Говорителят на ЦАХАЛ Джонатан Конрикус потвърди нападенията на 30 и 31 октомври. Според него нападенията срещу лагера Джабалия са били необходими, за да бъде убит Ибрахим Биари, командир на батальон от Хамас, който се е криел там. CNN съобщи, позовавайки се на израелските военни, че той е бил ликвидиран.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *