Украинското посолство поиска мерки срещу шефа на СЕМ заради интервю в YouTube

Украинското посолство осъди интервю на председателя на СЕМ Соня Момчилова в предаването на Асен Генов Контракоментарв YouTube и настоя за опровержение. Става въпрос за откъс, в който тя казва, че не може да се съгласи с твърдения, че родните медии били проводник на кремълски интереси и информация, като добавя, че „пропаганда има и в обратна посока“ и дава пример: „за заболяването на Путин, за това, че е умрял, за Буча и така нататък“.

Посолството на Украйна не е съгласно с думите й и заяви, че „счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия“.

Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област“, пишат в позицията си от украинската амбасада. И допълва, че в Международния наказателен съд и Специалния трибунал са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, как то и разрушения на важна гражданска инфраструктура.

Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО“, настояват от мисията.

От СЕМ побързаха да отговорят, като в позицията си се разграничиха от мнението на председателката си.

„Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година“, пишат от медийния съвет.

И допълват, че по повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административно-наказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната, отчитат пред украинското посолство от българския медиен регулатор.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Въшливи боклуци, що не си ЕПМ. Марш в миризливата ви крайна да умирате за зеления надрусан мърсол.

  2. Само дето холивуд беше в Буча и засне актьорите си, докато извергите от Азов разстрелваха цивилно население и руските деца!
    Сега ще правят същото с нас! Щото сме много умни бай-ганьовци и селски тарикати!

  3. Забравете всичко и всички фалшиви програми, с които сте програмирани до момента.
    Ако искате да оцелеете и да спасите себе си и близките си- имате два месеца. В които да се подготвите. С умения, инструменти и сие.
    След тези два месеца ще настъпи законът на джунглата- ще оцелеят подготвените, трениралите, училите- които притежават умения. Ще има кръв и оцеляване- на можещите.
    Без значение от социалния им статус.
    Считам, че ви предупредих. За пореден път.
    Събудете се!
    България нас гледа!

  4. К@рви фашисти, атакуват к@рви сорсоиди…. найс, а?
    Дреме ми за британоварваските органчета като сем или за мнението на грозновати магистрални укро проститутки.

  5. Поощрявани от САЩ укрите стават все по нагли, убедени че сме им длъжни да ги приютяваме, отглеждаме и глезим по обиден за нас начин. След като не знам по чие управленско решение и от какви фондове на бюджета без да се трудят се отглеждат безплатно ол инклузив десетки хиляди безочливи и претенциозни киевски използвачи, че и отгоре на това им начисляват по 1400 лв на човек месечно за джобни и за да карат луксозните си коли, защо не разширят тези привилегии и за персонала на посолството им и за цялостната му издръжка. Как при такива привилегии да не предвидят достатъчно хора, които по примера на еврейското лоби в САЩ да следят и агресивно да нападат всеки опит за антиеврейски упрек или намек за осъждане на евреите. Дано поне в нашето външно министерство има и отдел с българи който да колекционира и натрупва такива факти на украинско безочие за последващо изгонване. А някой чувал ли е за такива условия, каквито нито един българин не е ползвал никога, никъде по света или у нас без да се труди. Просто се чудя как нашите цигани все още не са се сетили да се обявят за укри и да предявят настояване за същите прева.

    • От 1-ви този месец , всяка нацистка укра получава по 2400 лв. щот’ има инфлация. Плюс 4-звездните хотели.
      Все пак са господари на територията на България и българските шебеци със заплати от 500 лв. трябва да им осигуряват щастлив и безгрижен живот.

  6. Каква стана тя????? Посланик на поччти несъществуваща територия, управлявана от наркоман – евреин, който всъщност е слуга на щатите се осмелява да поучава медиите в суверенна държава какво да пишат и говорят. И то при положение, че са паднали на колене перед България (и не само) да ПРОСЯТ военна помощ. Дайте, вместо оръжия да им пратим помощта в презервативи да не се размножават повече нацистките паразити.

    • До сега не бях чувал за съществуването на неоколониална територия, като суверена държава. Или пък някой да проси, каквото и да било от робите си.

  7. защо не плака след 2014г.когато избивахте малцинства ,като унгарци и българи,забранихте всички езици с изкл.на украински и английски,защо не ревахте тагава справедливци.

  8. И то какъв посланик имат само, с „огромен“ опит в дипломацията.

  9. За сведение на Панчо Виля, аз като бивш дипломат /34 набор съм/ информирам че в МВнР няма такъв отдел. По-скоро обратното: всеки, който се опълчи срещу генералната линия ЕС и НАТО, подлежи на уволнение.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *