Софийският районен съд Въстана срещу ВСС. Граждани организират контрапротест срещу двете институции!

Едно от най-корумпираните и неработещи съдилища в страната – Софийският съд, въстана срещу Висшия Съдебен Съвет. В изповедта на председателя на СРС – Методи Лалов по една телевизия, обаче, чухме че става дума за някакви милиони за сградата, сервитьорки и „политическа” намеса.

Методи Лалов

Това е толкова неубедително основание за протест в очите на всеки столичанин с дело в СРС, че оставката на Лалов изглежда наложителна. Софийския Районен Съд отдавна е гнездо на разхождащи се корумпирани тоги, които отлагат заседания с години, а се оплакват от „свръхнатовареност”.

ВСС, без каквато и симпатия към него, дори се е отнасял твърде меко към нарушенията в този съд. Десетки жалби на граждани остават без чуваемост, въпреки ярките нарушения на правото.

Пример: за съдия Ваня Горанова излязоха няколко публикации в пресата, в една от които висшестоящата инстанция – Софийски градски съд се произнася, че съдийката е допуснала „груби нарушения на правото”, и връща делото обратно в СРС. Процесът се забавя и стига до критичната си давност. За грешките на магистратката, плаща жалващият се. Такива случаи са не стотици, а хиляди в този съд.  Инспекторатът на ВСС обаче досега не е наказал нито един съдия.

Нахалството на СРС стига дотам, че горната съдийка, която даваме за пример, не само че не е наказана, но дори е дадена за нещо като пример, защото Лалов и заместниците му я препоръчват за наставник на студенти по право по съвместна програма на един университет със съда.

Красьо Черничкия

Питаме тогава, къде е натискът отгоре? ВСС нито наказа Горанова, нито спря решението на СРС?!? – А да припомним, че заради същата съдийка Красьо Черничкия осъди България в Страсбург и хвръкнаха главите на няколко нейни колеги висши съдии?!? – И кой плаща за грешките на магистратите?! – Всеки български гражданин и данъкоплатец. Магистратите са недосегаеми. В „речта” си по телевизията Лалов засегна и прокуратурата. Като слаб ученик, той се изрази, че и тя не работела. Да, не работи и Софийската районна прокуратура, това е факт. За прокурорите там почти няма случай с „достатъчно доказателства” за образуване на съдопроизводство. Излиза, че на практика облекчават съда, на гърба на гражданите.

Тогава, от какво се оплаква Лалов?!? Били подгонили колежката му Тодорова за много натрупани дела, но то имало и много други като нея?!? – Нелепото изказване не прави случая „политически”, дори да е такъв.

Популизмът в съдебната сфера прави нещата още по-отвратителни. Каква е истината за гражданите: Съдиите в СРС, в болшинството си се държат арогантно в съдебната зала – закъсняват за дела, крещят на хората и ги прекъсват, бавят протоколите от делата, самите протоколи са пълни с нелепости и правописни грешки, а по деловодствата работят лелки със самочувствието на магистратки, които не знаят що  е то компютър. Така че не милионите, които не могат да си разделят СРС и ВСС ще спасят положението, а съвсем нови кадри в съда.

Автор: Дарин Стефанов, Skandalno.net   

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *