Райчев: Изгонването на руските свещеници е проамерикански жест, плод на македонска интрига. Не става дума за Никакъв Шпионаж

Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР в предаване на Петър Волгин, че докато трае войната в Украйна, България ще се управлява от това изкуствено създадено правителство.

„Това правителство беше създадено, а според някои е било инсталирано, заради войната. И то ще остане до края й. То не може да бъде махнато преди това“, отбеляза той.

Райчев анализира и изгонването на свещеници от Руската църква у нас.

„Това е геополитически спор между глобалните западни и националните източни сили в света и този спор се пренесе и в православната църква. Той е сериозен и дългосрочен. Касае Папата. В двата полюса на този спор са Вселенският партриарх в Истанбул и Руският партриарх в Москва, а спорът е за това да вървят ли към икуменизъм (сливане в едно) православната църква и католическата църква, за каквото е настояват Вселенската патриаршия и Ватиканът, или православието и католицизмът да си останат разделени, както иска Москва. В този спор Българската православна църква е на страната на Москва, но е притискана политически. Затова и при изгонването на тримата руски свещеници нашата църква въобще не се обади. Дори фактът, че БПЦ не се обади е акт на подкрепа за руската православна църква на фона на жестокия натиск, на който сме подложени.

В рамките на този спор има един дребен детайл, който много ни засяга – отделна ли е Македонската църква. Промосковската позиция е, че Българската църква е майка на Македонската. Докато позицията на глобалистката Вселенска патриаршия е по-хлабава по въпроса. Руска църква у нас е спомагала за тази позиция, което не се е харесало на македонците и затова службите им са пуснали интригата, като са нарекли свещениците „шпиони“. Те също преди седмица изгониха няколко руски свещеници от Скопие.

Експулсирането на свещениците от София Райчев определи като „проамерикански и антируски жест на нашето правителство и тук не може да става дума за никакви шпиони“.

„Масовият българин обаче няма как да се зарадва на този радикален акт вече и на духовна русофобия и се стига до още една причина престижът на нашия главен съюзник да падне“.

Една малка страна не може да е напълно самостоятелна, смята социологът.

„В историята си България е имала два вида несамостоятелност. Едната е тип „Борис Трети“. Ти си съюзник на Хитлер, изпращаш стоки, но не обявяваш война на Русия. Това е опит за полусамостоятелност.

Другата е тип „Тодор Живков“ – избираш да си този, който се притиска най-силно до Големия си брат и още преди той да ти поиска, ти даваш и си най-верният. Това ти носи друг вид дивиденти.

България винаги се колебае между тези две позиции. В момента е заела позицията на притискане към новия си Голям Брат с нюанса: „Ще казваме, че сме най-верният съюзник“. Но властта ни има проблем с народа, който е крайно русофилски.

За да си самостоятелен, трябва да си силен икономически и да имаш силна армия, отбеляза Райчев.
„Ние сме периферна на Европа икономика и имаме армия от 10 – 15 хиляди души. При тази обстановка, ако не си в някакъв мощен съюз, има опасност за оцеляването си. Трябва да правиш някакви компромиси, но въпросът е колко големи да са и докъде да стигат тези компромиси. Тези компромиси не трябваше да стигат дотам, че българинът с всички клетки на тялото си да усети, че го управляват чужденци“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. За 77 777 път ще напиша, че НАТО, ЕС и еничарите които си отглеждат, са главно за борба с православието.
    Но къде по-важно е двукраката маймуна с телефон в ръка да се вълнува ето пластмасовите джуки и цици на певачките, кой в чия дупка бръкнал, кой дебил възпитан от дебългаризаторите смачкал някой с колата си ………. вместо да види, че заличават народа и държавата му.

  2. Сбъдна фашистката мечта, ДАНС държавна сигурност на Гешев в битката срешу Русия. Руският църковен дипломат е неудобен на фанариотския вселенски лъжепатриарх от цру. Той отдавна разделя църквите сестри, и в Украйна, и Македония, земята с Луна. И ПСА е неудобен исторически свидетел за битката с фашизма и маркира влиянието на Русия. Всуе, и от Ялта и от Малта България е руска сфера и напразно се потят

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *