Проф. Васил Проданов: Пандемията направи Западните Милиардери – Двойно По- Богати! Средната класа се топи! Класовата Война е неизбежна!

„Класовото неравенство в света нараства с чудовищни темпове, непознати в досегашната история. То е достигнало до нива, застрашаващи световната сигурност. А катализаторът на това все по-задълбочаващо се неравенство е странната световна „Ковид-пандемия“. Това пише в свой експертен анализ професор Васил Проданов. Ето какво казва още той:

ПРОФ. ВАСИЛ ПРОДАНОВ

Дали има или не коронавирус, и дали той е опасен, вече не е важно. Важното е, че в условията на масови карантини и локдауни милиардерите и мултимилионерите по света са станали почти двойно по-богати, докато бедните прогресивно обедняват все повече и повече. Но не се лъжете, най- богатите хора в света нямат никакво намерение да споделят богатството си с бедните. Парите, които единия процент най-богати хора на планетата дават за филантропия, се равняват на 0,07% от богатството им. Докато всеки средностатистически гражданин на света отдава повече от 10 % от доходите си за благотворителност.

Най- фрапираща е ситуацията в САЩ. За изминалата 2020-та „пандемична“ година всичките 660 милиардери на територията й са увеличили общото си богатство с над 4 трилиона долара. Докато за същия период спестяванията на половината от американскоото население – 165 млн. души са спаднали с около една трета (1 трилион долара) и вече се равняват на около 2 трилиона долара. Средната класа в САЩ се топи. Колкото и парадоксално да звучи, един средностатистически работник отделя много по-голям процент от доходите си за филантропия, отколкото милиардер като Бил Гейтс. Ако най- богатите хора искаха, те с една минимална част от нарасналите си доходи можеха без проблем да поемат издръжката на всички останали без работа заради локдауните хора по планетата. Но очевидно същите нямат желание.

И как  богатите няма да стават още по- богати, когато държавите не спират да ги спонсорират! Да, точно така. И тази криза, като кризата от 2008 г., ще е изцяло за сметка на обикновения, трудещ се човек, който остава на улицата, гладува, задлъжнява на банките… без да получи каквато и да е, или пък съвсем минимална помощ от държавата. И това… докато в същото време, същата тази държава субсидира най- богатите си граждани с помощи в размер на трилиони долари. Така например Федералният резерв на САЩ още в първия месец от обявяването на пандемията раздаде на най- големите американски корпорации над 5 трилиона долара. А после до края на 2020 г. ги захрани с още над 2.5 трилиона под формата на стимулиращи пакети. Подобно нещо направиха и страните в ЕС, Великобритания, Канада. Именно на това се дължи регистрирания наскоро бум в богатството на западните милиардери и мултимилионери.

Безработицата е най- сериозният резултат от икономическата криза, породена от фалшивата пандемия. И най- засегнати от тази безработица са именно работниците с най- ниски доходи. В САЩ статистиката сочи, че безработицата е най- голяма сред трудещите се с най- малки доходи – т.е., основно афроамериканци и латиноамериканци. А отделно всеки трети американец вече изпитва затруднение да покрива месечните си разходи. Десетки милиони са загубили здравните си осигуровки.

Смъртта е за бедните! Такова е положението днес в най- прехвалената демокрация в света – САЩ. През последната една година смъртността в бедните райони на страната се е увеличила драстично и вече е двойно по- висока в сравнение със смъртността в по- богатите райони, като трябва да отбележим че умират хора на всякаква възраст – предимно от инсулт и инфаркт. Нека подчертаем, че тези две болести нямат нищо общо с Ковид-19, а най-често се причиняват от стрес.

Прогнозите на икономисти и социални антрополози сочат, че през 2020 г. в САЩ и още няколко западноевропейски държави социалното неравенство е стигнало своя пик. И ако продължи да се задълбочава, това съвсем скоро би довело до революция. Въпреки хвалбите на западните политици, че се грижат за своите народи, е ясно е, че всъщност те се грижат само за една много малка част от тях – за скромния процент на милиардерите и милионерите. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. ТАЗИ СИТУАЦИЯ ,НА МНОГО БЕДНИ И МАЛКО БОГАТИ БЪЛГАРИЯ Я Е ИГРАЛА И НЯМА ДА Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ .ЛОШОТО ,ЧЕ БУРОВ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ–ЧЕ НА ВСЕКИ 40 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА ОТ НУЛАТА.

    • Лошото е, че България е ограбена-злато, води, земи, икономика.Лошото е, че половината народ е навън, а другата половина слуша чалга и простее. Лошото е, че се плюе срещу тези, които могат да ни помогнат. Лошото е,че сегашните млади стигнаха ниво да бъдат интегрирани, толкова са регресирали.

  2. Ако се научим да сме здрави, добри и работливи, няма да сме бедни духом и телом.
    1. Здрави- с правилно хранене, работа, почивка, тренировки и удоволствия;
    2. Добри – да не сме алчни, да помагаме, да прощаваме;
    3. Работливи – да работим качествено, редовно, без да прекаляваме, но и без да спираме.
    Златната среда ако се спазва за всичко ще станем столетници с достатъчно здраве, с големи усмивки.

  3. Класова война?
    Соц/ком. революция?
    Край на капитализма?

    Тия глупости ги пророкуват от времето на К.Маркс насам. Имаше един опит – всички знаем как завърши – СССР отиде на фитка си ленинова в историческото бунище. А комунистическият режим беше обявен за престъпен, също както братовчед му – националсоциализма.
    Само кръгъл идиот може да мечтае за подобни кретении.

    • Западните и американски милиардери и корпорации са спонсорирани и подпомагани от държавите си,ако това не е социализъм и комунизъм,здраве му кажи!
      Даже през соца у нас,държавните предприятия, институции,образование връщаха по-голямата си част печалбите и натрупаните блага към народа,а там даже и не се връща към народа.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *