Край с НАТО?! Франция обмисля излизане от северноатлантическия алианс

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха пред света, че са създали нов военно-политически съюз, а всички техни съюзници от НАТО просто бяха поставени пред свършен факт. Военният съюз носи името АУКУС.

Всички държави от ЕС мълчаливо преглътнаха това унизително и презрително отношение на Вашингтон, като, разбира се, си направиха съответните изводи. Но Франция си позволи публично да изрази възмущението си. Еманюел Макрон не скри гнева си от появата на АУКУС – беше много ядосан, че никой не е поканил Франция в новия съюз. Да не говорим, че преговорите за създаването му са водени тайно от останалите евро-атлантически съюзници на вашингтон. Франция научи за създаването на военния съюз АУКУС по същия начин като всички останали – от медиите.

Според Макрон съюзниците от НАТО не трябва да постъпват така със своите партньори. Да създаваш други съюзи и обединения зад гърба на верните си съюзници и да не информираш никого е не само предателство, но и пренебрежение. Ясно е, че Америка е подбудителят на тази радикална маневра. Щатите инициираха създаването на АУКУС и са поканили онези, които смятат за нужни съюзници.

Макрон каза, че с това си действие Америка показва, че вече не се интересува от съюзниците си в НАТО, както и от самия Алианс. САЩ не ни ценят, не се съобразяват с нас, те дори не ни смятат за партньори. И при това положение Франция има пълното право да напусне НАТО, като силно затръшне вратата след себе си“, заяви Макрон.

Очевидно скандалът с АУКУС тепърва започва. Позицията на Франция е само първата стъпка към изразяване на недоволството на членовете на Северноатлантическия алианс. Ако Франция все пак напусне НАТО, това ще създаде прецедент и други държави от ЕС може да последват примера й.

Гневът на Макрон:

Според условията на инициативата, Франция ще загуби сделка на стойност близо 100 милиарда долара за строеж на дизелови подводници за Австралия, а САЩ и Великобритания ще помогнат на Канбера да построи подводници с ядрени двигатели.

Френският гняв е разбираем и на чисто търговско ниво… особено като се има предвид, че Франция – откакто Великобритания предаде Хонконг на Китай през 1997 година – е единствената европейска държава, която има значителни териториални владения или постоянно военно присъствие в Тихия океан. Очевидно е че с разпада на икономиките на Солидарния Запад, се разпада и НАТО. Но Франция се е надявала да намери място в своеобразния Ноев ковчег на англосаксите – военния съюз АУКУС.

Френски и европейски представители обаче отидоха още по-далеч, като заявиха, че споразумението АУКУС поставя под въпрос всички усилия на американско-европейското сътрудничество за отслабване на нарастващото влияние на Китай. И подчертаха, че това развързва ръцете на ЕС да размрази някои проекти и планове за сътрудничество с Китай и Русия в икономиката, отбраната и сигурността. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. УРААААААААААААААААААААААААА ! НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ИСКАМЕ СИ БРАТУШКИТЕ

  2. Макрон е бесен не заради създаването на АУКУС, а заради отказа на Австралия от договора за подводниците, който е на стойност около 60 милиарда долара. Но освен, че отзовал френските посланици от Канбера и Вашингтон и отменил някакво дипломатическо мероприятие, Макрон няма какво повече да направи. Совите на са това, което бяха.

  3. След разговори Макрон каза, че ще върне посланиците на местата си.

  4. Не съм подстрекател, ама Макрон не може да изкара Франция от НАТО.

  5. Омисляха изизане от командването на НАТОл Това затихна след телефоонния разговор между Макронн и Байдън – и двете страни деонстрират постигнато примирие. Дания и Австрия не подкрепят Франция. междувременн Индия е проявила интерес към френските подводници.

  6. Навремето и ДеГол искаше да нарусне НАТО, но нищо не стана. Асо Макрон посмее ще има повторение на Чешките събития, но с обратен знак.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *