Костадинов: Нека между позора и паметта да изберем паметта и честта. 80 г. от военното престъпление на САЩ и Англия срещу България

„София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят картофи“. Знаете ли кой е казал това? Министър-председателят на Англия, Уинстън Чърчил. На днешният ден преди 80 години стотици американски и английски бомбардировачи дават всичко от себе си, за да изпълнят желанието на Чърчил. Столицата ни буквално е срината, а общият брой на жертвите, основно жени, деца и старци, достига 4208. Ранените са 4744.

Извършеното от американците и англичаните е огромно военно престъпление. По това време всички военни обекти (летища и казарми) са извън столицата, но те остават недокоснати. Военнопрестъпниците нарочно хвърлят бомбите си над града, за да убият възможно най-много жени и деца. Съборена е част от сградата на Народното събрание, а катедралата „Св. Александър Невски“, която също е мишена на престъпниците, оцелява по чудо. 

Разбира се, това престъпление не остава безнаказано. В сраженията с несравнимо по-слабите български ВВС американците и англичаните дават доста жертви и 256 убийци на жени и деца намират смъртта си в небето над София. 

През 2010 г. благодарните български колониални власти разрешиха поставянето на паметник на военнопрестъпниците. Той се намира пред американското посолство и е известен сред българите като паметник на позора. Позор, защото няма друг случай в световната история, в който жертвите да издигат паметник на своите убийци. Възраждане от години настоява за премахването му и ще го стори, когато започне да управлява. 

Тъжното е, че паметникът на жертвите е доста по-малък и скромен. Намира се в градинката зад Народното събрание и понякога трудно се забелязва. Преди няколко години реставрирахме буквите му, защото беше станал съвсем нечетим. Днес от 10 ч. Възраждане – София ще поднесе цветя и венци пред него, а след това ще почете и паметника на военните летци, намиращ се от другата страна на парламента. Нека всеки, който има време и възможност, да отиде и да сложи по едно цвете на двата паметника. Нека между позора и паметта днес да изберем паметта и честта!

Операция „Приливна вълна“: 80 години от най-голямата англо-американска бомбардировка над София

На 10 януари преди 80 години (1944 г.) е най-голямата бомбардировка над София по време на Втората световна война (1939-1945 г.). България се включва във войната на 1 март 1941 г. на страната на Германия, като се присъединява към Тристранния пакт (договор, подписан на 27 септември 1940 г. в Берлин (Германия) от Германия, Италия и Япония). През август 1943 г. британският премиер Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Теодор Рузвелт дават началото на операция „Приливна вълна“, чиято цел е да се неутрализират съюзниците на Германия – Румъния и България, и да ги принуди да капитулират.

Над териториите на двете държави започват системни бомбардировки. От 14 ноември 1943 г. до 17 април 1944 г. над София са предприети 11 въздушни нападения. Бомбардировката от 10 януари е първата комбинирана, т. е. дневно-нощна атака над града. Срещу 180 бомбардировача, охранявани от 100 изтребители, противовъздушната отбрана на София изпраща едва 39 изтребители. Според официалното комюнике на Министерството на войната военновъздушните сили на България губят един самолет, свалени са 31 съюзнически самолета. Общо над града са хвърлени 1784 бомби. Загиват 4208 души, ранени са 4744, разрушени са 93 държавни и 3211 частни сгради, включително е засегнат Народният театър „Иван Вазов“. 

РАЗРУШЕНА СОФИЯ:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. И тогава и сега имаме същите политици, абсолютни презрени подлоги, които с лека ръка съсипват народа си. Тогава бяхме с фашистите, въпреки студения разум на цар Борис. Сега сме с англосаксонците, най-доказаните в историята бандити и престъпници.Изпратихме тонове снаряди в Украина за да бъдат избивани руснаци от двете страни, надува се бясна русофобия във всичките ни медии, нетърпима и гнусна, отново без да си даваме сметка, че желанието на Чърчил може и да се сбъдне.

  2. Вие може да обичате глобалистите, но те не ви обичат. По-скоро биха ви убили. Сами си избирате приятелите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *