Израелската икономика е в КОЛАПС! Може да се спаси само ако стане 51 щат на САЩ

Владимир Прохватилов за Фонд за стратегическа култура

Известният английски икономически историк Адам Туз публикува статия на своя уебсайт, в която прогнозира скорошен икономически колапс за Израел в резултат на войната с Ивицата Газа… независимо от изхода на този военен конфликт.

„Израел е мобилизирал 360 000 резервисти – това е 8% от цялата работна сила на страната… Данните от кредитните карти показват, че потреблението на домакинствата в Израел е спаднало с 31 %. Разходите за отдих и развлечения на израелските граждани са намалели със 70%. Туризмът, опората на израелската икономика, е спрял. Полетите са отменени. Израелското правителство нареди на Chevron да спре добива в газовото находище Тамар, което струва на Израел 200 милиона долара месечно пропуснати печалби„, пише Туз.

Адам Туз, икономически историк

Преди началото на военния конфликт „много палестинци от Ивицата Газа и Западния бряг работеха в Израел. През 2022 г. около 200 хиляди палестинци са работили в Израел (за сравнение, през 2002 г. те са по-малко от 50 хиляди), от които 80 хиляди са били наети в строителството.“

Сега „израелската администрация е блокирала достъпа до работа за всички палестинци от Западния бряг и по подразбиране от Газа, която е блокирана. А това са 5% от работещите в страната. Останали без палестинските си работници, много строителни проекти в Израел просто ще спрат”

Адам Туз цитира прогнозата на JP Morgan, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. икономиката на Израел ще се свие с 11%

Той пише, че днешният военен конфликт струва на Израел несъизмеримо по-скъпо в сравнение с всички предишни войни на Израел със съседите му. Така например масовото палестинско въстание „Интифада“ в края на 80-те години намали БВП на Израел само с 3,8%.

Ако настоящата инвазия в ивицата Газа се проточи поне шест месеца, както прогнозират израелските власти, това заплашва да хвърли икономиката на страната им в бездната. Централната банка на Израел вече е продала 30 милиарда долара от своите резерви, за да предотврати срива на шекела. Ето защо сега САЩ така трескаво и бързо размразяват финансовите си резерви с намерението да помогнат с 14 милиарда долара на еврейските си партньори в Тел Авив.

Не само Адам Туз прави апокалиптична прогноза за израелската икономика. „300 от най-изявените израелски икономисти публикуваха вчера отворено писмо до министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на финансите Бецалел Смотрич, в което призоваха за незабавно спиране на всички несъществени харчове, предвидени в държавния бюджет и за преразглеждане на приоритетите на разходите, за да се справи Израел със задаващата се тежка икономическа криза“ съобщава вестник The Times Of Israel

Вие не разбирате мащаба на икономическата криза, пред която е изправена израелската икономика“, предупреждават топ икономистите в писмото. „Продължаването на сегашното милитаристично поведение [на властите] вреди на икономиката на Израел, подкопава доверието на гражданите в държавната система и саботира способността на държавата Израел да преодолее ситуацията, в която се намира.“

Сред подписалите писмото са световно известни имена в областта на икономиката като професор Джейкъб Френкел, бивш управител на Банката на Израел; Рони Хезкияху, бивш главен счетоводител на Bank of Israel; Хаим Шани, бивш генерален директор на Министерството на финансите; проф. Юджийн Кандел, бивш председател на Националния икономически съвет; бивш заместник-управител на Банката на Израел, професор Ейтан Шешински; Професор Лео Лейдерман от университета в Тел Авив; Носителят на Нобелова награда за икономика за 2021 г. Джошуа Ангрист от Масачузетския технологичен институт и др.

След избухването на военния конфликтвсички сектори в икономиката на Израел, включително строителството, технологиите, селското стопанство и текстила, страдат от недостиг на работна ръка. В Тел Авив спря строителството на луксозния хотел Mandarin Oriental на брега на Средиземно море. Крановете и скелетата са празни. Изглежда, че в момента почти 80% от всички проекти в процес на изграждане в Израел, са замразени. …Една трета от ресторантите в големите градове са затворили заради липса на персонал, а някои и заради липса на клиенти“, съобщава израелски кореспондент на френския вестник Le Monde .

Ако двумесечна война с Хамас струва на Израел 17 милиарда долара и загуба от 3% от БВП (JP Morgan изчислява 11% в близко бъдеще), тогава продължаването на битките, дори да са по-малко интензивни от сегашните, ще унищожат напълно израелската икономика в рамките на една година .

Адам Туз, който предполага, че войната на Израел с Хамас ще бъде „дълга и продължителна“, смята, че операциите в ивицата Газа ще струват на Израел много повече, отколкото предполагат дори най-песимистичните оценки на израелските икономисти, и че всъщност за Израел отново, както през 70-те и 80-те години на миналия век, когато безвъзмездната помощ от Америка към него достигаше 10-14% от БВП-то му, няма друго спасение от задаващият се колапс, освен да се превърне във фактическия 51-ви щат на САЩ.

Не може да се изключи, че именно това е била задачата на задграничните плановици на събитията около Газа, които се очаква да доведат до голяма война в Близкия изток.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *