Изправиха Израел пред Международния съд на ООН по обвинение, че извършва Геноцид в Газа

В Международния съд на ООН започна заседание по заведеното от Република Южна Африка дело, в което Претория обвинява Израел в геноцид срещу палестинското население в Ивицата Газа, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. По време на първото заседание пред сградата на съда се проведоха пропалестински и произраелски протести. Привърженици на палестинците се събраха пред Двореца на мира в Хага, където се помещава седалището на съда. Няколко десетки поддръжници на Израел също проведоха контрапротест, охранявани от стотици полицаи (видно от снимката).

Протест пред съда в Хага. Снимка: AP

Южна Африка иска от съда да издаде разпореждане, което да предостави защита на палестинците, като съдиите разпоредят сключването на примирие. Претория обвинява Израел в геноцид поради обстрела срещу мирни жители на ивицата Газа. Според здравното министерство на управляваната от „Хамас“ Газа броят на загиналите палестинци от началото на войната е достигнал 23 357 души, от които половината са деца.

Това е първият случай, при който Израел бива изправян пред подобни обвинения в Международния съд, отбелязва ДПА. Тел Авив отхвърля категорично обвиненията в геноцид и заявява, че в момента се защитава, след като на 7 октомври екстремисти от палестинската военно-политическа организация „Хамас“ и други екстремистки групи убиха около 1200 души, от които две трети военни, по време на нападението си срещу Израел. Израелската позиция ще бъде представена утре.

Очаква се съдиите да се произнесат първо по спешно искане на Южна Африка за незабавно прекратяване на военната операция на Израел. Решението може да отнеме няколко седмици и едва след това съдиите ще обсъдят обвиненията в геноцид. И Южна Африка, и Израел разполагат с високопоставени правни експерти. Претория заведе делото в края на декември, тъй като припозна в действията на Израел политиката на апартейда от собствената си история, която отдавна е заклеймила, припомня ДПА.

Западните държави са категорично против делото да бъде разгледано и да му се даде ход. Вчера германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че по дефиниция геноцид е намерението да се унищожат изцяло или частично членовете на национална, етническа, расова или религиозна общност заради принадлежността й към въпросната група. „Не мога да съзра такова намерение в самозащитата на Израел срещу въоръжената терористична организация „Хамас“, заяви тя.

Председателката на Международния съд на ООН Джоан Донахю заяви, че според Южна Африка израелският отговор на нападението на 7 октомври има характер на геноцид и че Израел „не е успял да предотврати геноцид и извършва геноцид“, предаде Асошиейтед прес. Тя добави, че според Претория Израел нарушава и „други основополагащи задължения по Конвенцията на ООН срещу геноцида“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Вчера германската външна министърка Аналена Бербок заяви,че не е геноцид –достигнал 23 357 души, от които половината са деца ? А какво е ??? Моля качете се на космическият батут и си останете вечно там ,или в орбита !

    • Правилното изписване и изговаряне на името на германската външна министърка – АнАлена.

  2. Развращаването на огромни маси от хора, финала на което е джендър лудостта не е от вчера. Опростачването на масите е също така планирано, за да могат да ги третират като добитък. Много хубав анализ направи евреинът д-р Саймънс Ципис днес при Карбовски. Англичаните са тези, които с хиляди методи и средства развращават света от столетия, развращават го и сега, директно, или посредством васалите си.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *