Грузинският премиер: Чрез НПО-тата си САЩ финансираха поне два опита за сваляне на правителството чрез Цветни революции

Тбилиси трябва да „преразгледа“ отношенията си с Вашингтон след като стана ясно, че финансираните от САЩ неправителствени организации в Грузия стоят зад поне два опита за сваляне на правителството, заяви грузинският премиер Иракли Кобахидзе.

САЩ заплашиха със санкции висши грузински служители, след като Грузия прие Закон за прозрачност на чуждестранното влияние, известен като закона за „чуждестранните агенти“, който беше заклеймен от Запада като заплаха за демокрацията, въпреки че такъв закон има и в САЩ, и в редица европейски страни – при това много по-рестриктивен.

Грузинският Закон за прозрачност на чуждестранното влияние изисква неправителствените организации, медиите и лицата с обществени изяви, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като субекти, „прокарващи интересите на чужда държава“, а също ги задължава да разкриват публично имената на своите дарители. Ако не го направят, ще бъдат глобени.

„В Грузия имаше две цветни революции, целящи да свалят правителството – една през 2020-2021 г. и една през 2022 г. Не знам защо бяха тези опити, но имаме данни и знаем кой ги финансира и организира. Факт е, че предишният посланик на САЩ развали много неща, много неща бяха съсипани през тези години и това трябва да бъде коригирано“, каза Кобахидзе.

„Множество финансирани от САЩ неправителствени организации излязоха на обществената сцена с призиви за революция… въпреки, че огромното мнозинство от грузинския народ ни подкрепя. Призоваваха за оставка на правителството и формиране на правителство с тяхно участие. Затова грузинско-американските отношения трябва да бъдат преосмислени“, добави премиерът.

Грузия няма намерение да къса отношенията си със САЩ, тъй като това е в интерес и на двете страни, но определено те трябва да бъдат поставени на друга основа, отбеляза Кобахидзе.

Правителството в Тбилиси е подложено на силен натиск от САЩ и ЕС да се откаже от предложения Закон за прозрачност на чуждестранното влияние. Вашингтон и Брюксел заплашиха със санкции и спиране на интеграцията на Грузия в ЕС и НАТО.

Законът предизвика протести, по време на които активистите на хиляди финансирани от САЩ НПО влязоха в сблъсъци с полицията и се опитаха да щурмуват сградата на парламента.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон ще въведе визови ограничения за „лица, които са отговорни или съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия, както и членовете на техните семейства“.

Грузинският премиер съобщи, че дори е бил заплашен от еврокомисаря по съседството и разширяването Оливер Вархели, че може да го сполети съдбата на словашкия премиер Роберт Фицо, който оцеля по чудо, след като беше ранен с четири куршума. По-късно Вархели заяви, че предупреждението му към грузинския министър-председател било за опасностите от „поляризация в обществото“, но Кобахидзе го е разбрал погрешно.

Грузинските неправителствени организации, финансирани предимно от Запада, осъдиха предложения закон като „руски“ и се опитаха да повторят успеха си от 2023 г., принуждавайки отново правителството да отстъпи. Този път обаче парламентът прие закона и отхвърли ветото на прозападния президент на Грузия Саломе Зурабичвили. Правителството отрече, че законът ще бъде използван за репресии срещу опозицията и настоя, че законодателството е съвместимо с нормите на ЕС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *