Войната започва: властите в Нигер насилствено изхвърлиха френския посланик от страната, дадоха ултиматум и на френските военни да напуснат до 4 дни. Буркина Фасо и Мали пратиха армиите си в защита на Нигер

Драматична ескалация в Западна Африка. Новите власти в Нигер предприеха безпрецедентен ход: Свалиха дипломатическия имунитет на френския посланик и му поставиха ултиматум да напусне страната до 48 часа.

След като посланика отказа да изпълни ултиматума с аргумента, че не новото правителство в Нигер е нелегитимно и той не го признава, и след като 48-те часа срок изтекоха полицейски сили го измъкнаха от резиденцията му и го депортираха!

СЛЕД ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ В НИГЕР НАРОДА ПОСРЕЩНА ВОЕННИТЕ КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ ОТ ФРАНСКОТО РОБСТВО

По същото време Нигер даде на 1500-те френски войници 4 дни да си съберат багажа и да напуснат страната. Ако не го направят, те ще бъдат насилствено измъкнати от базата им и също депортирани. А ако окажат съпротива, това означава военни сблъсъци в стоолицата Ниамей, където е френската военна база.

Вчера и онзи ден граждани на страната обсадиха френското посолство и френската военна база.

Нигерийските власти прекъснаха електричеството и водоснабдяването на двете чуждестранни институции, като същевременно прекъснаха и доставките на храна,

Вчера френските служители на посолството бяха възпрепятствани в опита им да монтират генератор в сградата, след като тока и водата им бяха спрени.

Нигер: Властите наредиха на полицията да изгони френския посланик

Новите власти в Нигер обявиха, че са „инструктирали полицията“ да „депортира“ френския посланик в Ниамей след изтичане на крайния срок, който му бе даден да напусне африканската страна.

Националният съвет за опазване на родината, ръководен от генерал Абдулрахман Чиани, миналия петък поиска от френския посланик в Ниамей Силвен Ите да напусне страната в рамките на 48 часа.

Новите власти мотивираха решението си да го изгонят, позовавайки се на отказа на посланика преди това „да се съобрази с отправената към него покана да се яви в нигерийското външно министерство за разговор с новите власти“ и „действия на Париж, които „противоречат на интересите на Нигер“.

Според писмо от Министерството на външните работи, датирано днес, посланик Ите „вече не се ползва с привилегиите и имунитета, свързани със статута му на член на дипломатическия персонал на френското посолство“.

Неговите „дипломатически документи и визи“ и тези на членовете на семейството му са „анулирани“, пише в писмото, в което се отбелязва, че нигерийските полицейски служби „са били инструктирани да депортират“ френския дипломат.

Нигер сключи договор с Буркина Фасо и Мали да му изпратят в подкрепа армиите си, ако страната бъде нападната военно

Властите на Нигер обявиха, че са разрешили на въоръжените сили на две съседни държави – Буркина Фасо и Мали, да се намесят на тяхна територия „в случай на нападение“.

Външните министри съответно на Буркина Фасо и Мали, Оливия Руаба и Абдулайе Диоп, посетиха столицата на Нигер – Ниамей, където бяха приети от новия лидер на страната- генерал Абдурахман Чиани.

Те подписаха укази, които „упълномощават силите за отбрана и сигурност на Буркина Фасо и Мали да се намесят на територията на Нигер в случай на нападение“, според прессъобщение, прочетено от Умару Ибрахим Сиди, заместник генерален секретар на Министерството на външните работи на Нигер.

Веднага след юлския преврат в Ниамей двете съседни сържави изразиха своята солидарност с новите власти на Нигер. А когато Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) по същество прокси на Запада, заплаши, че ще изпрати „войски, които да свалят новото правителство и да възстановят конституционния ред в Нигер“, Мали и Буркина Фасо обявиха, че всяко нападение срещу Нигер те ще възприемат като нападение срещу самите тях. И генерал Чиани се обърна към EKOWAS в събота, за да ги предупреди, че военна операция срещу страната му изобщо няма да е „лека и приятна разходка сред природата“, в което „някои хора вярват“.

Военен корпус и бойци от Буркина Фасо и Мали кацнаха в Нигер!

Буркина Фасо одобри законопроект, разрешаващ на правителството да изпрати военна сила в защита на Нигер, ако Ниамей бъде нападнат.

В допълнение към военния корпус, Мали и Буркина Фасо вече изпратиха на територията на Нигер и десетки свои бойни самолети в знак на подкрепа и като предупреждеение срещу ECOWAS, ако се върже на акъла на Франция и реши да нападне.

Според държавната телевизия на Нигер Мали и Буркина Фасо засилват съвместните си усилия в подкрепа на съседната си страна и разполагат бойни самолети на територията на Нигер.

„Мали и Буркина Фасо днес спазиха ангажиментите, като разположиха бойни самолети, за да отговорят на всяка атака срещу Нигер“, съобщиха от държавната телевизия, като отбелязаха, че всички самолети са изтребители „Super Tucano“.

По време на среща в петък на ръководителите на въоръжените сили на държавите-членки на ECOWAS в Гана, датата на предстоящата военна намеса в Нигер не беше уточнена, но организацията заяви, че обединените военни сили са готови да се намесят веднага щом бъде дадена такава заповед.

Буркина Фасо и Мали са страни, в които миналата година военни лидери извършиха преврати, сваляйки профренските колониални власти. От тогава и двете страни са в близки отношения с Русия и Китай.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Браво, а ние се надяваме я на Русия, я на турция, я на сърбия, гърция, румъния или македония да не освободи от еничарите на британоварварите. За последното ни освобождение за сега имат желания всички изброени от мен, без Русия.

  2. Никога не съм очаквал, че африканците ще ни учат на доблест и решителност, но…

    • Още не са въвели джендърството там, а тука преобладаващото население е джендър и циган

  3. То хубаво изхвърлят франсета от страната, ама защо не сторят същото с американците. Тук работата много ми намирисва СДС-стани да седна. И догодина уестинг наус ще продава на Франция уран на петорна цена, както газта за ЕС.

  4. То хубаво изхвърлят франсета от страната, ама защо не сторят същото с американците. Тук работата много ми намирисва СДС-стани да седна. И догодина уестинг наус ще продава на Франция уран на петорна цена, както газта за ЕС.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *