Властите в Запорожие: Украинския десант, който искаше да превземе АЕЦ „Запорожие“ вече е Унищожен

„По заповед на Зеленски въоръжените сили на Украйна се опитаха да превземат АЕЦ „Запорожие“ буквално час преди посещението на мисията на МААЕ в централата. Десантът от 60 войници обаче беше подложен на силен огън още щом форсира река Днепър и бе своевременно унищожен. Надявам се не са очаквали да ги посрещнат с хляб и сол “, коментира Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област. По-рано Министерството на отбраната съобщи, че диверсионна група от 60 души е направила десант на брега на Каховското водохранилище на Днепър, на 2 км. от АЕЦ и се е опитала да превземе атомната електроцентрала.

„Масираният артилерийски обстрел на украинските сили започна в 5.30, като порази граждански обекти в близкия град Енергодар, както и централата. И половин час по-късно, на 2 километра от АЕЦ, на брега на язовир „Каховка“, украинските войски извършиха десант. Нашите момчета бързо ги разкриха и подложиха врага на силен огън, дори не им дадоха възможност да вдигнат глави от местположението си на брега, където се бяха окопали. Почти всички украински десантчици са унищожени, има и няколко пленени“, каза Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област.

„Край централата има достатъчно сили за борба с врага. Активно работят авиация, хеликоптери, плюс минохвъргачки, специални части. Нашето предимство е безусловно. Това се отнася не само за техниката, но и за хората, които са заети с охраната на съоръжението “, изброи събеседникът.

„Регистрирани са и три долитания на снаряди на 400 метра от първия реактор на централата. Много е близо. По предварителна информация става дума за 155-мм западен калибър. Традиционно ударите се нанасят от страната на градовете под украински контрол от другата страна на реката Марганец и Никопол“, отбеляза Рогов.

Събеседникът изрази и увереност, че става въпрос за умишлена провокация, свързана с пристигането на мисията на МААЕ. „Това беше опит за превземане на централата. За Зеленски и ВСУ беше важно да направят това преди пристигането на мисията на МААЕ. Те искаха да покажат, че АЕЦ уж е под украински контрол. Но действията им оценявам като самоубийствени. Никой в Запорожие не би ги посрещнал с хляб и сол”, аргументира се той.

„Обстановката в Енергодар беше напрегната. Няколко часа продължиха масираните украински ракетни атаки срещу града. Регистрирани са преки попадения в жилищни сгради, унищожени са две детски градини, едно училище и магазини. Хората явно са уплашени, притеснени. Що се отнася до Запорожката АЕЦ, тя е в работно състояние, нивото на радиация е в рамките на естествения фон“, каза Рогов.

В четвъртък руското министерство на отбраната съобщи за сутрешния десант на украински войски в околностите на Енергодар.

„Днес украинските войски в две диверсионни групи с обща численост 60 души в седем лодки направиха десант на брега на язовир „Каховка“, на 2 километра североизточно от Запорожката АЕЦ и се опитаха да превземат обекта. Предприети бяха мерки за унищожаване на противника, включително с използване на армейската авиация“, се казва в съобщението в канала на Министерството на отбраната в „Телеграм“.

Освен това в 8.00 часа московско време ВСУ обстреляха сборния пункт на мисията на МААЕ в района на селището Василевка и Запорожката АЕЦ.

„Четири снаряда избухнаха на разстояние 400 метра от Първи реактор. Провокацията на киевския режим беше насочена към осуетяване на пристигането на работната група на МААЕ на място“, допълват от министерството на отбраната.

По-рано в четвъртък ръководителят на градската администрация Александър Волга каза, че в района на Енергодар е извършен украински десант и е нанесено огнево поражение. Преди това „Ройтерс“ съобщи, че мисията на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) е пристигнала в град Енергодар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

В същото време, поради обстрела на Въоръжените сили на Украйна в АЕЦ, по предварителни данни, 5-ти реактор е бил изключен, защитата е работила и е повреден резервният електропровод. Градските власти също така заявиха, че ВСУ са обстрелвали така масирано жилищните райони на Енергодар, за да помогнат на диверсантите си да стигнат брега.

Альона Задорожная

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ПУТИН Е НОМЕР 1 !!!ЦЕЛИЯТ СВЯТ ГО ЗНАЕ,С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МАСТИИ. БАЦЕ СЕ ВЪРТИ КАТО ШАВРАНТИЯ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН,ЧУДИ СЕ НА КОГО ДА СЕ КЛАНЯ,ЗА ДРУГИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.ТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ОТРЕПКИ! БАЦЕЕЕ,НАЛИ ПОДАРИ КУЧЕ НА ВОВАТА,ИЛИ ЗАБРАВИ?!РАЗВЪРЖИ ГЮЗДАНА,ПЛАЩАЙ ЛЕПТАТА,ЧЕ ЩЕ ВИЕШ КАТО КОЙОТ СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ!И ТИ СИ В СПИСЪКА МАГНИТСКИ,ЩЕ ТЕ ОСВЕТЯТ ВСЕКИ МОМЕНТ?НИЕ ЗНАЕМ,НИЕ ЧЕТЕМ,НИЕ НЕ СПИМ!А И НЕ ПРОЩАВАМЕ!!!

  2. КРАВАРИТЕ ЩЕ ГИ ПОСТИГНЕ СЪДБАТА НА НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР, ЗАЩОТО НЕ СА ЧЕЛИ НАПИСАНОТО ОТ ЖЕЛЕЗНИЯ КАНЦЛЕР ОТО ФОН БИСМАРК!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *