Асен Василев продава 20 % от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си

Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000 дка от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева – сума, която е заложена в приходната част на бюджета. Като продажбата няма да е срещу реални пари, а срещу ПКБ (поименни компенсационни бонове).

Скандалът има две страни!

Първо, 700 000 дка са 20 % от целия останал държавен поземлен фонд от обработваеми плодородни български земи! 

Второ, към този момент годишният наем/аренда, който държавата получава от земите, предложени от Асен Василев за продажба, е 90 млн. лева! 

90 млн. лева реални пари всяка година срещу заложената в бюджета продажба дори не на стойност 340 млн. лв., а далеч по-малко, защото повече от половината от тази сума ще се плаща с ПКБ (поименни компенсационни бонове) – хартийки, които някой финансов тарикат е купил на 10-12 стотинки за 1000 лв. номинал.

Това е национално предателство – да се продава плодородна земя срещу хартийки!

При невижданата ликвидна криза в сектор Земеделие и на фона на песимистичните прогнози за развитието на сектора поради готвеното влизане на селскостопанския световен гигант Украйна в ЕС и неговия пазар България ще се раздели за смешни пари с 1/5 от земеделската си земя. 

Вместо да подкрепи фермерите си с този ресурс в тази ликвидна криза някой мултинационален финансов фонд ще я придобие, за да рекетира работещите! 

Ето какво пише министърът на земеделието Кирил Вътев в становище на Министерство на земеделието относно Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2024 г. 

„По отношение на посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 г., обръщам внимание на следното:

Прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в предложената рамка за бюджет на МЗХ за 2025 г. е в размер на 340 млн. лв.

За тази стойност, при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 000 дка., което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд.

Съгласно чл. 35, ал. 5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), шестдесет на сто (60 %) от предложената цена в търговете за земеделски земи от държавния поземлен фонд се заплащат с ПКБ от спечелилия участник. Останалите четиридесет процента (40 %) ще с заплати с парични средства от цената на имота по пазарна оценка.

Следва да се има предвид, че ресурсът на земите от държавния поземлен фонд е ограничен и се използва:

– за обезщетяване на собствениците, чиито имоти не могат да бъдат възстановени, поради проведени мероприятия, както и за обезщетяване на български граждани, чиито земеделски земи са послужили за погасяване на държавен дълг съгласно Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между Народна Република България и Кралство Гърция (ДВ, бр. 87 от 1964 г.);

– за дългосрочно отдаване под наем и аренда, като ежегодно приходите са в размер на приблизително 90 млн. лв.“

Всички приказки из управленски програми и пламенни речи за оземляване на млади, нови и малки фермери се оказаха поредното “ала-бала” на Промяната. 

Становището може да видите ТУК 0407-465_13.11.2023 , 0407-465_13.11.2023 , 0407-465_13.11.2023 (1)

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

    • Естественият край на всеки народ, който вкупом се самоунищожава под чужда заповед.

      • Престани с тези песимистични излияния и обиди, просто трябва солидарно да се потрудят хората за по-добро бъдеще на всеки гражданин и дете, да не се примиряват с неправдите или бедността, разрухата, да скачат на протести при всяко антибългарско решение, вредящо на населението и страната, да не бъдат толерантни към корупцията, престъпността, а да протестират!

      • В България се строят все повече селища – „от затворен тип“. Познайте от три пъти кой ще се засели в тях? Може би българските пенсионери? Ама надали!

        Не ценим родната си земя, не я пазим – и ето че ни я издърпват изпод нозете. Знаете ли колко от тази земя вече е собственост на еврейски фондове? За справка: Израел бе създаден чрез изкупуването на земята на едри арабски земевладелци от евреи. Който и да се настани в тия „луксозни селища“ в България, ясно е, че ние не сме му изтрябвали. Ще гаснем натикани в гета – като индианците и палестинците. Без Хамас и Хизбула. Такива екстри никой няма да ни създава. И никой няма да ни чака да изпукаме бавно – в течение на 70 години. В една петилетка ще трябва да опразним тая райска земя – ами че тя е толкова хубава! Skandalno.net

        Милена Върбанова, Skandalno.net

      • 1.Анонимник, що се разпознаваш сред обединете и ти като всеки покемон?
        2.Откога пожелателното мислене се нарича истина, а истината обида? Това научно май се наричаше методът на самохипнозата на Куе. Колкото повече говориш, ще накараш нещата да се осъществят-случат и ще премахнеш пречките. Но в Африка си му викат шаманство.
        3.Съгласен съм с българската думичка „солидарност“, но ти видял ли си промяна на строй (колониално освобождение) с протести? Корупцията и престъпността, грабежа и геноцида над българите е външно наложена държавна политика. Простотиите срещу, които трябва българите да протестират не се случват веднъж годишно, а ежечасно. Така че дори да се окаже вярна теорията ти, сам си направи сметката, че бе нужно 35 г. да спим по площадите ……….. Българите си нямат държава, която да ги защитава, тя ги убива, а скоро ще останат и без територия. Но важното е да са в ес и натото….. които им осигуряват банани за вътрешноанален масаж.
        –––––––––-
        Разпадането на една държава, винаги започва с деградация на род, родина, семейство, образование и всичко от моралния фундамент на едно общество. Това и правят дебългаризаторите вече 35 г. маскирайки го с ценности. И когато някой се опита да ви каже истината, по някаква причина всеки е готов да те убие, без да си сторил някакво зло. Но на държавно отговорните национални предатели, които съсипваха държавата десетилетия наред, заради което се караме днес, веднага му се лепва черен етикет и всеки е готов да полегне с разтворени задни бузи, с надеждата и той да бъде приет в дебългаризаторската секта, за да намаже нещо. Очевидно не е проблем що ви крадат и избиват, а че вие не сте там да им помагате с келепиреца. Който иска да има държава, трябва да я извоюва с кръв, но единственото, което виждам е, че над 90% от населението е готово само да си слага робските вериги.
        Като толкова ви дразня пък в края на краищата, спирам да пиша, а вие си продължавайте с пожелателното мислене, че нещата ще се самооправят, щот някой си сатанист-пророк така ви казал. Дори skandalno.net може да изтрие всичките ми мнения, за да наранява нежните български душици, докато чакат поредният си спасител.
        Приятна нощ, ден и чакане!

  1. Ама защо само 20% бе Асенчо ? Докато можеш разпродавай цялата тая идиотска мижава държава та да се знае че изобщо я няма.

  2. Пак познах.
    За справки- Палестина и Украйна.
    И не- не е добре.
    Гответе се за в@йна.
    И не- този път няма да е на компютъра ви.

  3. Подкрепям мнението на Анонимен- само действия и съпротива!
    Не диванните- които се крият при най- малката идея за физическа реакция!
    Съпротива- на всички нива! Реагирайте- вдигайте глас, вдигайте врява, звънете в “тяхните” институции, създавайте им проблеми, привличайте свидетели, снимайте ги, събирайте им имената и данните- искайте да правят протоколи, вдигайте врява!
    Колкото повече- толкова по-добре!
    Не мълчете!
    Замълчите ли- обречени сте!
    Вдигайте врява до където можете!
    Крещете, викайте за помощ, създавайте доказателства- и следи!
    Търсете съседи, търсете приятели, роднини- който се сетите!
    Само не мълчете!
    Искайте- и ще ви се даде!
    Почукайте- ще ви се отвори!
    Търсете- и ще намерите!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *