Анастасия Гешева за изказването на Ердоган: Свидетели сме на раждането на нов геополитически район – ЗАПАДНА ЕВРАЗИЯ

Политическият анализатор Анастасия Гешева коментира изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган вчера на митинг в Истанбул пред над 1.5 млн. граждани. На него той каза: „Израел, ние ще те обявим за военнопрестъпник пред света, подготвяме се за това и ще представим Израел пред света като военнопрестъпник“. Той подчерта още, че западният свят е мобилизирал своите политици и медии, за да узаконят клането на невинни хора в Газа, и добави: „Израел извършва военни престъпления.“

Ето и целия пост на Гешева:

„Вчера Реджеп Ердоган на огромен митинг в Истанбул в подкрепа на Палестина каза неща, с които съвсем съзнателно ОГЛАВИ антиизраелската и антиамериканската коалиция в ислямския свят. Смятам, че заявлението му, което шокира с буквалните истини, беше добре планирано и много добре подготвено както вътрешнополитически в Турция, така и геополитически.

Може да се каже, че Турция пое отговорността за осветяването и огласяването на същността на САЩ и Израел, бидейки втората по големина сунитска държава.

Тук бързам да направя задължителното уточнение и обяснение, че турците НЕ СА араби, но са сунити, за разлика от саудитците, които СА чистокръвни араби и сунити. Палестинците са араби сунити и затова Турция може да бъде техен естествен покровител.

Ислямският свят е разнообразен и много пъстър, не се поддава на обобщения. Струва ми се, че в последните дни, особено след началото на така нареченото сухопътно настъпление на Израел в Газа, имаше ступор сред мюсюлманите и сега разбирам, че са обсъждали кой да поеме водачеството на битката с Израел и стоящите зад гърба им САЩ. Защото все по-еманципиращите се от Запада Саудитска Арабия и Катар и преливането на последните в БРИКС, те все още имат големи финансови активи и в САЩ, и в ЕС. И именно това им пречи в този момент директно да изразят антагонизъм срещу Запада, въпреки, че могат.

Турция обаче има едно предимство и това е първенстващата и роля над мюсюлманското население в Европа (Турция е единствената ислямска държава, която има 4-5 поколения мигранти в Европа). Но мисля, че главната причина сунитите да изберат Турция за главнокомандващ в бъдещата битка с Израел е, че тя единствена от ислямския свят е член на НАТО. Бях писала скоро за кръстопътя, на който Ердоган беше поставен при събитията в Израел от 7 октомври. Вече не можеше да се отлага – трябваше да избере страна – Запада или Изтока. Е, може да се каже, че Турция избра и това не е Запада.

Вчерашните изявления, речта на Ердоган са нещо много повече от пропалестински митинг. Това е на първо място ново признание за световното значение на Реджеп Ердоган в геополитиката, за пореден път го казвам. На второ място – с думите си на митинга той оповести новата антизападна коалиция, която се оглавява от Турция и по тази причина смятам, че всъщност става дума за обединение на близкоизточния и Кавказкия антиглобалистки фронт в едно. Нещо, което точно до днес не виждахме! Само си представете за какво става дума. От Персийския залив до Каспийско море! Саудитска Арабия, Иран, Азербайджан, плюс всички по-малки държави в региона. Още един анти-западен блок, освен Русия – авангард на Азия срещу залязващият и крайно агресивен Запад.

Това не знам още как ще го нарекат в геополитическата терминология, но е нов геополитически географски стратегически район. Може би ЗАПАДНА ЕВРАЗИЯ. Това изказване на Ердоган ще отключи изключително важно събитие и за България, ще обясня съвсем скоро защо. Не мисля, че политическия субект у нас, който е свързан с Турция, осъзнава какво се случва. Евроатлантическата ориентация на ДПС вече НЕ СЪВПАДА с ориентацията на Турция. Така да се каже…

Анастасия Гешева – историк и геополитически анализатор

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Не се ражда, а го раждат насилствено мюсюлманоджендърски халифат на територията на европа.
    Геноцид над християните и тотално превземане на континента от чифутските бърчеди акбаровци….
    Пък вие се упражнявайте и философствайте колкото си искате за какви ли не региони и празни продтранства.

  2. СДЕЛКАТА МЕЖДУ ТУРЦИЯ И САЩ ФИНЛАНДИЯ ДА ВЛЕЗЕ В НАТО Е БЪЛГАРИЯ.
    САЩ И ТУРЦИЯ СИ ПОДЕЛИХА ВЛИЯНИЕТО ЗА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ.
    ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ НА ДПС СА НАСОЧЕНИ КЪМ НОВОТО ТУРСКА РОБСТВО.
    АКО ГЕРБ БЯХА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ.
    ЧЕСТИТО ВИ НОВОТО ТУРСКО РОБСТВО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *