Американски товарен кораб гори: Хусите го удариха с ракета край бреговете на Йемен!

Хусите удариха с балистична ракета американски товарен кораб в Аденския залив край бреговете на Йемен. CNN съобщи това в понеделник, 15 януари, като се позова на Централното командване на САЩ.

Според американските военни става дума за плавателния съд Gibraltar Eagle на US-компанията Eagle Bulk, който е плавал под флага на Маршаловите острови. Корабът е поразен от ракетата в трюма и е избухнал голям пожар, който е погасен часове по-късно. Няма жертви.

Агенцията за морска търговия на Обединеното кралство съобщи, че ударът е нанесен, когато корабът е бил на 95 морски мили (176 км) югоизточно от Аден.

По-рано през деня разрушителят на ВМС на САЩ Laboon свали ракета, изстреляна по него от брега край Ходейда, Йемен. Няма данни за щети или жертви. На свой ред един от лидерите на хутите Али ал Кахум предупреди американците и британските им съюзници, че ги очаква стратегическо поражение.

Хусите започнаха да атакуват корабите в Червено море и Аденския залив от ноември 2023 г., като ответно действие срещу геноцида, който извършват израелците в Ивицата Газа. В нощта на 12 януари САЩ и Обединеното кралство удариха с ракети по цели на хутите , уж в защита на международното корабоплаване. Казваме „уж“, защото никой морски съд, освен тези на Израел и САЩ до момента не е бил атакуван от хутите. Белият дом заяви, че нападението му срещу градовете в контролирания от хутите северен Йемен, е от отбранителен характер.

Хюсеин ал-Ези, заместник-министър на външните работи в правителството на групировката Ансар Аллах, каза, че „„Атаките ни с цел прихващане на израелски кораби или такива, чиято крайна спирка са пристанища в окупирана Палестина, ще продължат “, каза Мохамед Абделсалам пред Ройтерс.

Той добави, че исканията на групата продължават да са прекратяване на геноцида срещу палестинското население в Газа, който извършва Израел и допускане на хуманитарна помощ в северната и южната част на анклава.

„Не искаме ескалация в Червено море и Арабско море. С действията си ние осъществяваме легитимна търговска блокада на военни престъпници, каквито са израелците“, каза Абделсалам. Според него тези, които милитаризират Червено море са всъщност САЩ и Великобритания с решението си да докарат военните си кораби.

По правило след всяка атака и пленяване на техен търговски кораб Израел отричат каквито и да било връзки с него. Много западни корабни компании, доставящи нефт, суровини и стоки за Европа спряха корабоплаването или избраха по-дългия и оскъпяващ товарите морски маршрут, който заобикаля Африка.

„Нашата позиция произтича от религиозни, морални и хуманитарни принципи… Тя е в защита на палестинския народ… на потисканите и убивани всяка минута жени и деца в ивицата Газа“, каза лидерът на хутите Абделсалам.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *