Виж имотите на министър Плевнелиев – 7 къщи и 12 млн. в банката!

rosenМинистърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, кандидат- президент на ГЕРБ е най- богатият в кабинета на Борисов, има 5 къщи,две ателиета и 12 милиона лева в банки. Заедно със съпругата си Юлияна той е купувал, препродавал, дарявал, прехвърлял имоти, като на размаха на семейство Плевнелиеви може да завиди дори агенция за недвижими имоти. Вътрешният министър Цветанов с неговите шест апартамента в София изглежда като беден роднина на този фон.

В далечната 1999 г. Плевнелиев купува няколко имота на централни столични улици. Сдобива се с апартамент от 113 кв.м на улица „Марин Дринов“, а също и с две ателиета от 94 кв.м и 68 кв.м на ул. „Лайош Кошут“. На следващата година е дарен с дворно място в „Лозенец“, но след това го е продал. Междувременно се е разделил с имот в родния си град Гоце Делчев, но през 2005 г. си е купил 768 дка на брега на морето в Черноморец.

Плевнелиев е направил изгодна инвестиция, защото едва ли има по- усамотено място по цялото Черноморие от скалистия бряг между къмпинг „Черноморец“ и курортното градче. Днес там се е издигнала елегантната вила на министъра, като в двора й има басейн и барбекю. Нищо не скрива панорамата към морето, наоколо няма други строежи. До неотдавна до това място е криволичела пътека.

Тази пролет местните хора с изумление виждат, че се прокарва асфалтиран път, който е дълъг 3 км. За всички е ясно, че освен министърът и неговото семейство няма кой друг да ползва това шосе. Не е ясно обаче за чия сметка е асфалтирането, има ли подробен устройствен план, кой е трасирал шосето. При положение, че собственикът на вилата е

Вилата на Плевнелиеви в Черноморец
Вилата на Плевнелиеви в Черноморец

 министър на регионалното развитие и благоустройството, явно не е проблем всички строителни документи да се узаконят по най- бързия начин.
В Черноморец семейната фирма на Росен и Юлияна Плевнелиеви, наречена „Плевнелиеви” ООД, притежава и още един парцел от 4629 кв.м и 7 дка ниви.

Успоредно с морските имоти Росен Плевнелиев инвестира, заедно с жена си Юлияна, и в разложкото село Баня. Там купуват 3 декара ливади, която е била собственост на селското читалище, и вдигат луксозна вила. Роми от селото поддържали частния имот, разкриват местните. За разлика от Черноморец, част от пътя до вилата – около 350 м, са все още неасфалтирани.
В с. Баня Плевнелиеви са изкупили стотици декари земя заедно с бизнесмена Филип Харманджиев. Съпругата на Плевнелиев от години работи в една от компаниите на Харманджиев. Имотите са в красивата местност Камено и са напазарувани след 2007 г. Местните отбелязват, че земите стоят все още празни.

Плевнелиеви не са пропуснали да си накупят имоти и в модерния планински курорт Банско. През годините една част от тях са прехвърлени към фирмата „Плевнелиеви” ООД, а други са продадени на „Алма тур хотел „Тамплиер”. Апартаментният комплекс „Тамплиер” е един от първите, вдигнати в Банско.

Сред ваканционните придобивки на Плевнелиев е още имот на гръцкия полуостров Халкидики. Шикозната министерска къща се намира на остров Алумини, точно на входа на Атон. Според брокери цената на квадрат там надхвърля 1300 евро. Той го декларира при встъпването си на министерския пост. Може само да се гадае дали това е единственият му имот в чужбина.

Последната засега покупка на фамилията Плевнелиеви е къща в луксозния затворен комплекс „Резиденшъл парк” , който се намира на Околовръстното шосе в София. Тя е с разгърната площ от 478 кв.м. Впечатляват и с размерите на гаража, той е колкото един апартамент – близо 75 кв.м. Цената на жилището надхвърля 450 000 евро. Домът има и басейн в двора, като е направена и топла връзка със сградата.

Любопитно е, че Плевнелиеви купили в началото на 2009 г. правото на строеж на едноетажна жилищна сграда и пристройка към нея в комплекса. Две години по- рано те са платили правото на строеж на къщата, в която живеят днес. Комплексът „Резиденшъл парк София” е върху терен от 235 дка и в него има над 900 жилища, а инвестицията възлиза на близо 80 млн.евро.
Росен Плевнелиев е бил управител на дружеството – инвеститор в комплекса, разположен срещу „Бизнес парк София” в полите на Витоша. Впрочем и „Бизнес парк София” е построен от фирма на Плевнелиев, преди да стане министър.

Бурната му кариера стартира в началото на прехода. Тогава заедно с бившия шеф на фондация „Пирин пее” Иван Тодоров получават правото да изпращат строителни работници в Германия. След това стават съдружници на германската фирма „Линднер” . По- късно Иван Тодоров напуска и създава винарска изба „Тодоров”. Заедно с „Линднер” Плевнелиев изгражда „Резиденшъл парк София” и „Бизнес парк София”, който след това е продаден на американска компания за 250 млн.евро.
Освен в имоти Плевнелиеви са спестили и над 12 млн.лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

 1. НЯМА ЛОША МИНИСТРИТЕ НИ ДА СА БОГАТИ – ЛОШОТО Е, ЧЕ ПОЛЗВАТ ВЛАСТТА СИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАБОГАТЯВАНЕ.

  през 2005 г. си е купил 768 дка на брега на морето в Черноморец.
  КАК СЕ КУПУВАТ ТОЛКОВА ДЕКАРИ, КАТО ТАМ ИСКАТ ПО 30 ЕВРО НА КВАДРАТ??
  ТОЯ ТАРИКАТ ГИ Е КУПИЛ НА БЕЗЦЕНИЦА – ДРУГ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА ИМА….

 2. Как е купил НЯКОЛКО ИМОТА в централни столични улици?С парите сигурно на баба,дядо братчеди.Тия гербери хептен ни взеха за мезе.

 3. Хора защо публикувате чужди къщи – ТОВА НЕ Е КЪЩАТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ.Отидете в селото и питайте – уличката до къщата му е тясна , всеки си е разширил двора за сметла на улицата.Къде сте я намерили тази къща.Освен това къщата на Плевнелиев не е нова.Елате в Черноморец да я видите.

 4. „Българино!
  Героизмът на милостта е непознат за твоята душа! Жестокостта е елемент, присъщ на нашата българска природа, тя е проникнала в плътта и кръвта ни заедно с първите дихания на живота, заедно с отровеното мляко на нашите майки-робини. Не говорете ми за изключителните времена; не оправдавайте чрез политическите бури, които разлюшкаха страната ни, това ужасно проявление в нашия народен характер. Историята на никоя европейска революция в XIX век не е отбелязана с такива безпощадни зверщини и подли жестокости. Ни една от тия революции няма Конарета, Старопатиците, със зверските изтезания! Текли са кървави реки, падали са хиляди глави, сривали са се тронове и царства, но тия събития са били само страшни — не гнусни по жестокостта си. Да убиеш един въоръжен и опасен за тебе неприятел е простително, то е природният, жестокият природен закон на самозащитата, макар че и него граф Толстой счита за престъпленпе и дело несъвместимо с високия идеал на християнството“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *