The Guardian: НАТО тотално се провали в битката за Украйна. Все повече европейци смятат, че западният военен алианс трябва да прекрати своето съществуване

Страните от НАТО оказват на Украйна подкрепа, която е достатъчна тя да продължи да се съпротивлява, но не и да победи. В резултат на това руските сили постигат съществени успехи на бойното поле, пише наблюдателят на The Guardian Саймън Тисдал. На този фон Тисдал не вижда нищо удивително в излязло наскоро социологическо проучване, според което цели 37 % от населението на ЕС смята, че Североатлантическия алианс трябва да прекрати своето съществуване.

Грандиозните чествания по повод 75-та годишна от основаването на НАТО, които ще се проведе през юли във Вашингтон, едва ли ще предизвикат възторг в Киев, където на крайно кървава цена се убедиха в ниската ефективност на този военен съюз, пише в статията си за The Guardian наблюдателят Саймън Тисдал. Причината е в това, че Североатлантическият алианс с гръм и трясък се провали в най-голямото си изпитание откакто пактът съществува — битката за Украйна, отбелязва той.

Тисдал добавя, че вече е невъзможно да се отрича и крие, че руските сили са постигнали необратим траен успех във войната. Те се възползват максимално от крайно недостатъчните доставки на западно оръжие за Украйна и хроничния страх на Запада от ескалация на напрежението.

Украйна получава такава подкрепа, която е достатъчна тя да продължи да се съпротивлява, но не и да победи. пише авторът. В страните от Запада, преди всичко в САЩ и Великобритания, лидерите «лицемерно» и неспирно говорят за това как Русия е безпрецедентна заплаха за сигурността на цяла Европа.

Но, подчертава наблюдателят, тези приказки освен че плашат европейските избиратели, карат Москва и Пекин да се сближават все по-плътно.

Авторът обяснява това с факта, че, независимо от всички закани и дрънкане на оръжия, страните от НАТО нямат никаква военна готовност да се намесят в конфликта. Затова и не предлагат членство на Украйна в алианса. Истината е че ВПК на всички държави от НАТО не може да произведе и една трета от оръжията, които произвежда Русия сама, тъй като няма достъп до достатъчно количество от някои от стратегическите суровини, необходими за производството на оръжия и муниции. Във връзка с това Тисдал не вижда нищо удивително в излязло наскоро социологическо проучване, според което цели 37 % от населението на ЕС смята, че Североатлантическия алианс трябва да прекрати своето съществуване.

Ако Североатлантическият алианс незабавно не промени тактиката си, «лидерите на старините от алианса следва да се откажат от шампанското и да си наведат главите от срам», пише наблюдателят на The Guardian.

Източник: The Guardian

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

 1. Елементарно, Уотсън:
  Първо: Чия собственост е “The Guardian”?
  Второ- евтината манипулация, че, разбираш ли, те- трябвало да се засрамят.
  Срамът е функция на страха. Срамът е липса на отговорност.
  Т.е: Съответният вестник ни подготвя и дресира: вие отсега да си знаете, че ние се срамуваме, че ние нямаме нищо общо с това.
  И не поемаме отговорност.
  Елементарни сте.

 2. А този сатанински слуга, защо не е обяснил как за 75г. си съществуване, башибозишката армия на британоционистите окупира целия свят, уби милиони и ограбваше на воля народите, под предлога, че ги поръсва с демокрация….
  УаУ, вЪх, сега ги било срам, че не им се отвори парашута, най-богатата и голяма страна не вдигна краката сама, ами се дърпа…..
  Да ви … майката мръсна сатанисти, идея си нямате какъв късмет имате, че не съм на мястото на Путин. Отдавна щяхме да говорим за вас в минало време.

 3. Ето ги атлантическите ценности, за които мечтаят всичките наши атлантици,дълбоко зомбирани. https://www.youtube.com/watch?v=C4gD7GAdM-U На тоя етап надминахме американските си братя основно в цените на дребно-факт. Както страстно са ни прегърнали, скоро излизаме на свободния пазар и на ел. енергия, пък ако вносът на храни от запада секне, слизаме на нивото на африканците от най-бедните страни. Фактите са важни, не това, което ми сервират умните глави от Фрог нюз и Лупа.бг. Сега четем най фантастични идеи за нашето процъвтяване, една от други по нефелни и по- безсмислени.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.