Шефът на НЕК в конфликт на интереси – изкупува ток, произвеждан от фирма на сина му – видео

parvanovШефът на НЕК Красимир Първанов има търговски взаимоотношения със сина си Петър Първанов, който развива бизнес в сферата на енергетиката. 22- годишният младеж вече е съсобственик на соларен парк край Видин, освен това има участие в още две фирми свързани с производството на ток.

В соларния парк Петър Първанов е съдружник заедно с братя Никола и Петър Симеонови, съответно на 24 и 19 години. Година след като регистрират собствени фирми, през есента на 2010 младежите вече откриват слънчевата централа край Видин. На тържественото събитие

22-годишният син на Първанов вече е собственик на соларен парк
22-годишният син на Първанов вече е собственик на соларен парк

 гостува и Красимир Първанов в качеството си на шеф на НЕК.

Печалбата от соларните паркове е 100% гарантирана. Държавата, в лицето на НЕК и ЕРП- та, са задължени да купуват произведената енергия от алтернативните източници. По този начин Петър Първанов е зависим от баща си, шефът на НЕК. Това е класически пример за конфликт на интереси.

Другият смущаващ факт е бързината, с която новопостроената слънчева централа получава разрешение да произвежда. Още в първата година от

Откриването на централата край Видин
Откриването на централата край Видин

съществуването си соларният парк разполага с пълната документация и има право да търгува с енергията.

Шефът на НЕК трябваше да бъде уволнен преди два дена, когато министър Трайчо Трайков заяви, че е подписал договор за АЕЦ „Белене”, без негово съгласие. Красимир Първанов обаче беше спасен от премиера Бойко Борисов, който отсъди, че министъра на икономиката и енергетиката е сбъркал. Шефът на НЕК подписал скандалното споразумение с позволението на Симеон Дянков, който пък получил такива нареждания от министър- председателя.

Позицията на Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Тя ПЕЧАЛБАТА е 100% гарантирана НО при изкупна цена от 750 лв съпоставена с атомния ток – 42 лв колко им е печалбата на тия млади и все още неизучили младежи .
    Или те вече са си купили дипломи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *