Северозападна България – най- бедния регион в ЕС

bgСеверозападна България е районът с най- бедно население в ЕС. Това показва класацията на „Евростат” изготвена на базата на покупателната способност на хората, живеещи в общо 271 района на Съюза.

В двайсетте най- бедни влизат райони само от четири държави –  България, Румъния, Полша и Унгария. На върха на класацията, се намира централната част на Лондон, Брюксел, Хамбург и др. Лондончанинът е 12 пъти по- богат

В Лондон живеят най- богатите европейци
В Лондон живеят най- богатите европейци

от жител на Северозападна България.

Северна Централна България( Велико Търново, Силистра, Разград) е следващият най- беден район в страната. Положението е изключително тежко и в Южна Централна България – Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян. От всички български райони, единствено Югозападна България, включително София, се намират извън 20- те най- бедни.

Северозападна България, също така, е районът, който най- бързо се обезлюдява. Именно заради липсата на работа и възможности, населението в някои общини е намаляло с 80%.

Безработни пред бюро по труда
Безработни пред бюро по труда

На петата година от приемането ни в ЕС, заедно със съседна Румъния, оставаме най- бедните в европейското семейство. Финансовите инжекции, които държавата получи преди и след влизането в ЕС, не са оказали никакъв ефект в икономиката, а са потънали в нечий джоб. Икономическата криза, от която все още не можем да излезем, и настъпващата нова криза заради цените на петрола, ни гарантират последното място в класацията на Европа още няколко години.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. не са наи бедни райони ,а са обезлюдени да вкарат нови идеи ще дойдат хора от всякъде само мароканци да се хванат ще има полза за всички на тях им трябва само земя и вода е гледайте какво ще променят само за 1 година на нас кат на италиянците ни трябва някой да ни аргатува така,че да приемат цели семейства новодошли в италия от африца и ние да вземем помощите за заселващите се в европа така ще им докажем ,че сме в един дом европейски

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.