Предизборно: Нов медиен закон заплашва свободата на словото

slovoНов закон за клеветата подготвят от ГЕРБ заради местния и президентския вот . Пореден опит на управляващите да стъпчат свободата на словото поради страха си от провал на изборите наесен.

Обяснението на зам.- председателят на ГЕРБ Красимир Велчев, че „това явление нанася пагубни щети върху държавата, държавността и върху бизнеса”, показва по недвусмислен начин устремеността на управляващите

Красимир Велчев ще пази държавата и бизнеса с нов медиен закон
Красимир Велчев ще пази държавата и бизнеса с нов медиен закон

да прегазят международното право, за да си осигурят медиен комфорт.

„Репортери без граници” преди дни публикува критична статия по повод идеята за нов, по- строг закон за клеветата. „Затягането на наказанията за клевета е огромна стъпка назад за България”, казва се в доклада. Недопустимо е погазването на свободата на пресата, особено в страна член на Европейския съюз, която трябва да служи за пример.

„Репортери без граници” критикува България и за увеличението на подслушванията през изминалата година. Статията остро осъжда изказване на главния секретар на МВР Калин Георгиев, че не вижда проблем в подслушването на журналисти. „ Изумени сме от позицията на г-н Георгиев, която показва, че няма никакъв напредък на полицията в това отношение от 2008 г. насам”, коментират „Репортери без граници”. Напомнят на главния

Протест срещу подслушването и следеното в Интернет
Протест срещу подслушването и следеното в Интернет

секретар, че според закона, се допуска подслушване само в случаи на съмнения за тежки престъпления или атаки срещу националната сигурност.

Управляващите са обхванати от параноя. Стана ясно, че най- големият им страх е да се провалят на предстоящите избори. Заради това, още през 2010 започва масово подслушване. А сега се готви и удар по свободата на словото. С искането си за вот на доверие, управляващите допуснаха „малка грешка”. Идеята им е била да си осигурят още 6 месеца сигурност начело на държавата. Но Конституцията не е свобода на словотокатегорична по този въпрос. Ако бяха изчакали вота на недоверие, който БСП се канеха да внесат, щяха да постигнат целта си – още половин година спокойствие. Липсата на прецизност и съблюдаване на законите, може да ги изненада неприятно през месеците, оставащи до изборите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.