NHK: Швейцарската конференция за мир ще отхвърли мирния план на Зеленски: Няма да иска изтегляне на руските войски

В съвместния документ след конференцията за мирно уреждане на конфликта в Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, няма да има призив за изтегляне на руските войски от превзетите от тях територии, съобщава NHK, позовавайки се на проекта за комюнике, с който разполага.

Според дипломатически източници на японския телевизионен канал изтеглянето на руските войски от превзетите вече украински територии и други точки, съдържащи се в предложената от Киев „формула за мир“, са били изключени от проекта, защото са взети предвид мненията на „някои развиващи се страни в Азия и Близкия изток“, които поддържат близки връзки с Русия.

В проекта за съвместно изявление в края на предстоящата мирна конференция се посочва още, че всички страни трябва да участват в постигането на мира. В него се подчертава значението на участието на Русия в дискусиите. Комюникето ще отразява само три предмета от украинската „формула за мир“ – безопасността на атомните електроцентрали, продоволствената сигурност, както и размяната на военнопленници между Русия и Украйна.

Във финалната декларация не се споменава нищо за изтегляне на руските сили от Украйна и за възстановяването на териториалната цялост на Украйна, твърди NHK.

Зеленски представи „формулата си за мир“ от десет точки на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г. Тя включваше връщане на границите от 1991 г., изтегляне на руските войски от територията на Украйна, включително и от Крим, фиксиране на край на конфликта и изплащане на компенсации за разрушенията от Москва на Киев

Русия квалифицира украинската „формула за мир“ като налудничава. Тя нееднократно е заявявала какви са целите на нейната специална операция и призовава Киев като за начало да приеме „новите териториални реалности“, след което да се денацифицира и демилитаризира във формат на неутрална държава извън контрола на Вашингтон и Лондон. Що се отнася до срещата на върха за мир в Швейцария, Русия я смята за безсмислена, тъй като тя, като страна в конфликта, не е поканена да присъства. Зеленски обясни, че Москва не е поканена на срещата, за да не може да я саботира.

Източници: rbc.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Колко още трябва да се говори за да се разбере, че това не е война между два братски народа, които говорят и на един и същ език.Това е война за съсипване на Русия и за нейното раздробяване, досущ както бе направено с Югославия.Причините, Европа има само 3.2% от природните ресурси на планетата,а досега е консумирала 40%. Щатите колонизираха света чрез петродолара и безнаказано водят постоянни войни, нямащи нищо общо с правото, те си позволяват арогантно всякаква форма на намеса във вътрешните работи и са автор на десетки войни с милиони човешки жертви.Това са фактите, за които си затваряме очите.Светът обаче се променя, всички не са се проснали в робско примирение.Саудитска Арабия захвърли 50 годишния договор с Щатите да си продава петрола само за долари, за да получавала охрана.

  2. И понеже връщането на окупирания Крим стана ежедневна дъвка на всякакви нива и основна цел на тази война, нека напомним,че Русия си го прибра, защото там щяха да бъдат инсталирани поне 3-4 ам. военни бази с насочени ракети срещу Москва и Ленинград.Достъпът на Русия до Черно море щеше да бъде отрязан, та това беше спусъкът за нейното съсипване.за разлика от Европа и роболепна България Руснаците имат и ум и дух и са единствените, които посрещнаха тази световна ЛАМЯ с оръжие.Не можа да ги смаже нито Наполеон, нито Хитлер, няма да стане и от нашия фантастичен съюзник (Бога ми)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.