Христо Ковачки с далавера за 26 милиона

Христо Ковачки

Нови съмнителни далавери около скандалния бизнесмен Христо Ковачки изплуваха на повърхността след задълбочена счетоводна проверка на Общинска банка. Близо 26 милиона лева кредити са раздадени от финансовата институция на различни лица, свързани по един или друг начин с Ковачки, който има миноритарен дял в акционерното дружество.

По случая вече са изпратени два сигнала до прокуратурата от столичния кмет Йорданка Фандъкова, които се отнасят за два имота на Христо Ковачки, които банката е закупила по някаква причина на многократно по – високи от пазарните цени.

Одиторска проверка е показала, че двадесет гравитиращи около Ковачки фирми са получили заеми без да им е направен анализ на риска, а освен това като залог са ипотекирали активи, които са с многократно по – ниска стойност от обявената в банковите документи.

Общинска банка

Според директора на банката Сашо Чакалски, активите не само не осигуряват печалба на банката при невъзможност за погасяване на кредитите, но дори и не стигат, за да върнат отпуснатите средства. Сред кредитополучателите имало дори и фирми, които нямат реална дейност и били използвани като „пощенски кутии”, от които след получаване на кредита парите се пренасочват към трети лица. Директорът Чакалски обаче уточнява, че до момента повечето от въпросните заеми са обслужвани навреме.

Според специалисти, одиторският доклад повече от ясно показвал, че банката е била ощетявана умишлено и с нейни авоари дори е захранвана партия Лидер. Отделни служители от финансовата институция редовно са заблуждавали собственикът на мажоритарния дял, както и надзорния съвет към БНБ, за да се отпускат кредити за бизнес на фирми – фантоми.

От управата са категорични, че тези практики вече са оставени в миналото и банката е стабилизирана. Дори предстояло увеличаване на капитала на дружеството, което ще бъде в размер на над 10 милиона лева.

Кой е Ковачки?

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *