Ядем скъпи праскови заради кафява чума

Прасковите скъпи заради кафява чума

Тежка болест наречена „кафява чума” напълзя по прасковените градини у нас тази година, жалват се арендатори. Заразата разваля плодовете още докато са по дърветата и е много трудно да се отстрани проблемът, който заплашва да остави без доходи доста родни земеделци тази година.

Производители от Южна България споделят, че към момента са безсилни да се справят с болестта. Гниенето, предизвикано от проливните дъждове и градушката, за много кратко време обхваща целия плод и достига до костилката.

Прасковите скъпи заради кафява чума

Цените на препаратите за борба с кафявата чума били много високи и на практика правели лечението непосилно. Един литър от препарата за борба и превенция на болестите по овощните дървета струвал повече от седемдесет лева, уточняват земеделци.

Допълнителен тормоз бил налаган и от прекупвачите, които занижили изкупната цена в пъти с претекста, че плодовете са с много ниско качество. Предлагали само жълти стотинки за килограм продукция, но после я препродавали с огромна печалба. Така, до крайния потребител прасковите достигат на цени между три и шест лева за килограм.

Търговци на зарзават направиха прогноза, че ако времето не се оправи, за да прекрати гниенето на плодовете, тази година няма да има български праскови под пет лева за килограм. Това ще предизвика и засилен внос, което допълнително ще утежни ситуацията.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=N1k6Fz3F-cw

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.