Здравен министър гушнал апартамент от признателен бизнесмен

Евгени Желев

Бившият министър на БСП и настоящ депутат Евгений Желев гушнал апетитен апартамент в София от фирма, домогнала се до обществени поръчки за милиони. Това станало докато бил начело на здравното министерство и въпреки че подобно нещо може да се окачестви като конфликт на интереси той заявява, че не вижда нищо лошо в сделката защото била законна.

Въпросното жилище е 100 квадратни метра и се намира в скъпарски столичен квартал. Получено е след пазарлък с фирма СП Консулт, която през времето на предишното управление печели шест обществени поръчки за около осем милиона лева от здравното министерство и различни болници.

 Официалната версия за сделката е „замяна”, като сегашният депутат получил новият си апартамент срещу незастроен парцел в град Стара Загора. Гешефтът е осъществен едва няколко месеца, след като лично Евгени Желев подписва договор за ремонти на обществени сгради с отстъпчивите бизнесмени от фирмата.

МнЗ

Според версията на бившия министър обаче, той се запознал с управителя на СП Консулт едва когато преминали към рокадата на парцела и жилището, въпреки че месеци преди това собственоръчно е подписал договора между министерството и фирмата за обществената поръчка.

Имотната декларация на Евгений Желев показва, че оценката на апартамента е около деветдесет хиляди лева от което излиза, че цената за един квадрат във въпросната сграда е четиристотин и петдесет евро. Съседи на ексминистъра обаче заявяват, че са плащали двойно по-скъпо при покупката, като са броили по деветстотин евро за квадрат.

При разговор с шефовете на СП Консулт се получава малко разминаване между тяхната и тази на депутата версии. От фирмата заявиха, че се познават преди сделката за замяна, което беше отречено от самия Желев. После решили да направят съвместна инвестиция с чуждестранен партньор в Стара Загора и си харесали парцела, без въобще да имат представа на кого всъщност е земята. Тогава потърсили собствениците и отправили изгодно и за двете страни предложение.

Според юристи у нас не съществува закон, който да забранява на властимащите да лобират, или да получават скъпи подаръци. По този начин силните на деня си докарвали милиони срещу един подпис, но без да престъпват закона. Журналисти припомнят, че това не е първата персонална атака от страна на ГЕРБ към червения депутат, като за първи път го привикваха в съда да свидетелства по далавери още през септември 2009 година.

Виж видео:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.