Западът Готви Навални за Таран, чрез който да Разбие Русия на Парчета! Всичко за Западния план:

Колективният Запад в един глас и в един и същи час ревна блогъра Алексей Навални да бъде незабавно освободен. В САЩ и Европейския съюз за скандалния блогър и милионер се говори като за мощна политическа фигура. Но защо Западът се нуждае от посредствения и не особено популярен доскоро в Русия Навални и за каква мисия го подготвят чуждестранните му шефове?

В понеделник вечерта САЩ и техните евроатлантически съюзници от ЕС, по едно и също време, в един и същи час и в един глас гракнаха срещу властта в Русия –  излязоха с изявления в подкрепа на блогъра Алексей Навални, който беше законно задържан в неделя веднага след пристигането си в Москва. Съдейки по синхронността на тези изявления и тяхната мълниеносност (минути след задържането на Навални), очевидно е, че западните страни предварително са договорили и синхронизирали позициите си, а арестът, извършен на „Шереметиево“, изобщо не е бил изненада за тях. Напротив, те са го очаквали.

Искания за незабавното освобождаване на Навални, въпреки влезлите отдавна в сила две негови условни присъди, отправят и висши служители на Европейския съюз, външните министри на Германия, Италия и Франция. Прибалтийските държави използваха най-суров тон срещу Русия – ръководителите на естонските, латвийските и литовските външни министерства поискаха Брюксел да наложи допълнителни санкции срещу Москва. „Европейският съюз трябва да реагира бързо!“ – каза министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич.

Във Вашингтон представители на двете администрации – на оттеглящия се Тръмп и на новия президент Байдън 5 минути по-късно – изразиха солидарност с Навални. Шефът на Държавния департамент Майк Помпео, който напуска поста си след няколко дни, призова за освобождаването на Навални, а Джейк Съливан, когото Байдън обеща да назначи за свой съветник по националната сигурност, написа в „Туитър“: „Атаките на Кремъл срещу Навални не са просто нарушение на човешките му права, те са обида за руския народ, който иска да се чуе гласът му. “

Изявленията на западните политици относно Навални са като копирани едно от друго, каза руският външен министър Сергей Лавров. Но целта на този техен истеричен тон е друга. Целта им е да отклонят вниманието на собствените си западни общества от дълбоката криза, в която се намират страните им, обясни министърът.

С подкрепата си за Навални част от западните елити преследват не само тактическа цел (например, да отвлекат вниманието на собствените си медии и общество от проблемите с легитимността на новия американски президент Джо Байдън, за който има сериозни съмнения, че е избран с тотални фалшификации на вота), но и стратегическа цел. Неслучайно в изказването си Съливан заяви, че Западния свят вече възприема блогъра като изразител на волята на целия руски народ. Въпреки че за това няма никакво правно, политическо или логическо основание. Навални не е особено популярен сред руския народ.

Блогърът е подготвян от Запада като фигура, която би могла да изпълни основна роля ако Западът приложи сценарий за смяна на властта в Русия, обяснява Олег Матвейчев, професор във Финансовия университет към руското правителство. В същото време, според експерта, този западен сценарий не си е поставил за цел „демократизация“ на страната ни според западните нелиберални модели, а просто разпадането на Русия и нейното разпокъсване.

„Навални е използван като таран, чиято роля е да разбие сегашната система на властта в Москва. За целта западните служби успоредно подготвят и цяла кохорта негови фанатични „поддръжници“, чиято задача е да дестабилизират ситуацията в големите градове – да излязат на улични протести, които да прераснат в бунтове и да сплашат обикновените хора (своего рода класическа западна Цветна революция) – казва Матвейчев. „Никой в САЩ не се интересува от реда и просперитета на Русия“, допълни той.

Той подчерта, че САЩ и васалният ме Европейски съюз искат в Русия да се върне по-лоша версия на хаоса от 90-те години. Експертът отбелязва, че ЦРУ и другите спомоществувателни западни централи сега използват същите методи, както по времето на разпадането на Съветския съюз. Тогава същите активно работеха за посяване на вражда между провинциите и федералния център Москва, между отделните субекти на Руската федерация, така че тя да се разпадне на парчета. „Както тогава те подбуждаха сепаратизъм в Балтика, в Украйна, в Закавказките републики, така сега пускат медийни партенки, нагнетяващи вражда от типа – Урал е обидил Далечния Изток, Москва е обидила Кавказ, Краснодар гризе някого… и все нещо не е достатъчно, не е както трябва да е… Това са истинските намерения на Запада в Русия, а не борбата му срещу „потискането на демокрацията“ или „огромната корупция“, добави експертът.

Сценарий, при който Навални взима властта в Русия е малко вероятен, но хипотетично, ако това се случи, тогава в Русия веднага ще избухне гражданска война, предупреди политологът. „Спомнете си нашата гражданска война след Великата октомврийска революция от 1917 г.: Тогава британци, американци и японци едновременно извършиха десанти в различни части на страната, за да отгризят пристанищните ни крайморски територии. Целта беше така да задушат Русия икономически и тя да се разпадне“, казва Матвейчев. „Сега украинската войска стои на границите на Донбас и Русия. Смятате ли, че при революция в Москва Киев ще стои мирно и няма да тръгне в настъпление за да стигне до река Дон?“, допълни той.

„Западът не вярва в победата на Навални, той го използва като инструмент. По-точно, Навални е само един от инструментите в комбинацията от игри на няколко западни разузнавателни служби под ръководството на американската ЦРУ, – казва Андрей Манойло, професор в Московския държавен университет, доктор на политическите науки. – В този ред на мисли на мястото на Навални можеше да е почти всеки друг. Блогърът е много удобен кандидат за ролята на политически затворник. Ако сега му се случи нещо лошо, западната пропаганда ще го превърне в светец и „свидна жертва на демокрацията“, допълни той.

Ако Навални, по някаква причина, отпадне от играта, западните специални служби имат алтернативен вариант за продължаване на антируската си политика. „Той ще бъде ребрандиран и заменен със съпругата си Юлия Навалная. Юлия е подходяща, защото няма скандален характер и доскоро не е участвала в политиката“, смята Манойло, сравнявайки съпругата на Навални с друга западна агентура и марионетка на САЩ – обявената на Запад за лидер на белоруската опозиция Светлана Тихановская. Въпреки, че в Беларус почти никой не я познава. На Запад Навални е представян като политически лидер. И въпреки че в Русия е слабо популярен, това се прави само за нажежаване на ситуацията. Имаме и друг скорошен пример. Обявеният и лансиран от САЩ като лидер на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, чрез лансирането на когото Вашингтон се надяваше да свали властта в Каракас.

„Ако приемем нещо, което е много малко вероятно – че с помощта на Навални властта в Кремъл ще падне, знайте, че западните централи не са предвидили той да заеме поста на глава на новата държава. Ролята на Навални е единствено да изземе властта. Навални сериозно се надява, че в резултат на тази своя авантюра ще удари големия джакпот и ще заеме мястото на държавния глава. Очевидно Западът му го обещава, но кога Западът е бил искрен ”, анализира Манойло.

„Но нарцисизмът на Навални не му позволява да разбере, че това никога няма да се случи – при никакви обстоятелства и сценарии, дори ако настоящият политически режим на Русия бъде сменен с друг“, убеден е експертът. „Дори ако Путин и сподвижниците му паднат от власт, няма да възникне нова алтернативна властова вертикала. Няма да има втори Елцин. Единствено ще настъпи хаос“, допълва той.

Това че Западните разузнавателни служби надничат иззад гърба на Навални, е ясно и на руската системна опозиция. „Блогърът Алексей Навални е подкрепен от опитни специалисти, той не си е шеф“, казва лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов.

„Не го считам за опозиционер. Той е представител на американския финансов капитал. В САЩ го представят като велика и значима политическа фигура, но зад тези твърдения няма нищо друго освен опит за вулгаризиране на руската реалност. Той не си е шеф. Зад гърба му се спотайват цял екип от опитни западни специалисти, които вдигат изкуствено цената му“, каза комунистическият лидер.

Експертите отбелязват също двойни стандарти в действията и оценките на западните политици по отношение на радикалната опозиция в Москва, подкрепяща Навални и по отношение на протестиращите във Вашингтон, които не са съгласни със загубата на Доналд Тръмп.

„Всичко е относително. В Съединените щати се потъпква свободата на изразяване, на алтернативно мнение, цензурират се инакомислещите, репресират ги. След превземането на Капитолия от привържениците на Тръмп, властта вече заведе 100 наказателни дела, а за такива чакат още 300 обвиняеми. CNN настоява да се смажат тръмпистите, Хилъри Клинтън призовава за тежки репресии срещу тях. А месеци преди това бяхме свидетели на масови погроми на афроамериканци и протести в стотици американски градове. И тази Цветна революция в полза на демократите, този бунт на цветове с хиляди разбити магазини и убити, бе окачествен като парад в рамките на световната демокрация “, отбеляза публицистът Армен Гаспарян „- Какво би се случило с нашия блогър Навални, ако той извършваше своята неуморна подривна дейност срещу държавата не в Русия, а във Вашингтон? Какво би станало с него, ако беше призовал американскиуя народ да излезе на бунт и да свали престъпната власт. В резултат на пламенните му призиви за завземане на властта и изграждане на „Красивата Америка на бъдещето“, щяха да го застрелят с две оръдия, допълни той.

Ако Западът нямаше двоен стандарт, профилите на Навални в социалните мрежи отдавна трябваше да са блокирани – заради призивите му за улични протести след ареста му, смята Матвейчев. Но така постъпиха само с Тръмп, след като той се обърна към своите привърженици по улиците на Вашингтон.

„Бих искал да видя как „Туитър“ блокира, профилите, постовете и видеата на Навални, да чуя от устата на администрацията на тази социална мрежа колко е възмутена. Те казаха: „Не можете да призовавате за бунтове. Трием всеки, който го прави“. Но, разбира се, „Туитър“ няма да изтрие Навални, защото е техен кучи син. И по-точно- кучи син е на шефовете им от ЦРУ “, казва политологът. Бившият президент на САЩ Джордж Буш коментира нахлуването в Капитолия тези дни по следния начин: „Не е възможно да се организират бунтове в Америка, такива неща се случват само в „банановите републики“. Американците явно смятат за такава и Русия. И Навални смята Русия за „бананова република“, обобщи експертът. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. БРАТУШКИ УБИЙТЕ ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ НА ВЕЛИКА И СВЯТА РУСИЯ НЕ ГО ЗАСЛУЖАВА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД ТОЗИ УБИЕЦ НЕВАЛНИ КОЛКОТО ПО БЪРЗО Е МЪРТЪВ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА ВЕЛИКИЯ БРАТСКИ РУСКИ НАРОД

  2. Ех,АНАЛНИ….АНАЛНИ!
    какво ли правят в“Матроска тишина“ с твоито нежно блогерско тяло

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.