Александър Йорданов: Жената на Желю Желев хвана чашката

71-годишната Мария Желева, съпругата на Желю Желев, си отиде като бившия първи в държавата Тодор Живков. Първата дама не остави нищо на семейството си, както и Тато, който казваше, че завещава само едно одеяло на поколението си.

Политикът Александър Йорданов е семеен приятел на Желеви
Политикът Александър Йорданов е семеен приятел на Желеви

Това е вторият голям удар за Желев, който загуби по нелеп начин дъщеря си Йорданка през 1993 г. Тогава момичето реши да сложи само край на живота си. Семейството преживя много трудно смъртта й, а тогавашният президент така и не пророни дума в мъката си каква е причината за самоубийството на дъщеря му.

Бившата първа дама се срина след смъртта на дъщеря си
Бившата първа дама се срина след смъртта на дъщеря си

Покойната вече Маруша, както галено й викаха приятелите й, успяваше да го крепи по време на личната му трагедия.

„Впечатлението ми за Мария Желева тогава бе за един скромен човек, приемащ със загриженост и тревога всичко, което се случваше. Светският и протоколен живт я дразнеше. И за разлика от други „първи“, че и „втори“ дами, които водеха за носовете своите съпрузи – президенти и премиери, и много често инициираха едни или други политически и държавни решения, г-жа Желева нямаше такива (амбиции. Цялото й същество излъчваше тревога, спонтанен страх за децата си.“ Това заяви пред журналисти бившият председател на парламента Александър Йорданов.

„Държавният протокол много често налагаше да бъдем един до друг, особено когато президентът Желев приемаше чужди държавни глави. И разговаряхме. Тя с удоволствие избягваше политическите разговори.

Не пропускаше да попита как са децата. В един момент, след смъртта на дъщеря им Йорданка, забелязах, че не отказва и втора чашка, нещо, което не бе съвсем в протокола, но тя разбираше това и някак виновно поглеждаше и към президента, и към мен. И аз я разбирах, защото няма на света по-голяма мъка от смъртта на детето ти.

Преди трагедията да посети дома й, обичаше и да се шегува. Правеше иронични забележки за политиците. Бяха точни. Не можеше да прости високомерието, „Фанфаронщината“, амбициите без покритие и алчността, която твърде рано започна да избива като едра шарка по лицата на мнозина. Сега е лесно да се каже, че Мария Желева бе един обикновен човек в сложно и необикновено време.

Тя просто подкрепяше своя съпруг в трудния му жребий и съм сигурен, че го е правила със съзнанието, че е за доброто на България“, категоричен е Йорданов.

В архивите на БНТ все още са живи кадрите в които тя за минута не изоставяше президента като първа дама и беше рамо до рамо с него по рождени дни и купони през 90-те. Все още се помнят и куриозните ситуации, когато Мария Желева слагаше ръка върху чашата на президента по време на официални събития, за да не пие повече. Демократите дори се шегуваха, че без нейното разрешение Желев не можел да подпише нищо важно в държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.