Аспиринът – лекарство против рак!

Ацетилсалициловата киселина или Аспирин

Новината може да ви изненада или да ви се стори банална ако сте от хората, чиито баби препоръчват по един аспирин на ден за по-дълъг живот. Тази идея може да е много рационална, особено при някои случаи. В действителност учените разкриват, че аспиринът не само може да намали риска от рак, но и да възпрепятства размножаването на метастазите в другите органи.

Това проучване е плод на работата на английски учени, които съобщават през 2010, че аспиринът намалява смъртността от рак, което са наблюдавали за дълъг период – 5 до 20 години. Този път измерването е проведено за по-къс период. Резултатите показват, че след 3 годишен ежедневен  прием на малки дози аспирин, рискът да се развие рак намалява с 25 % при мъжете

Ацетилсалициловата киселина е синтезирана през 1897 г. от немския химик Феликс Хофман

и 23 % при жените. Смъртността от рак е намаляла с 15 % за три години и 37 % за 5 години. Развитието на метастази е намаляло с 48 % за 3 години. Учените са категорични, че получените резултати са в полза на аспирина като лекарство против рак.  „ До момента, никое лекарство не е показвало подобни способности за редуциране на метастазите. Това е наистина голяма новина“. Предишно проучване на същия екип повдига въпросите за страничните действия на аспирина главно върху стомаха. Според други проучвания редовната употреба на аспирин предизвиква по-голям риск от дегенерация на макулата, кръвоизливи в горната част на храносмилателния тракт, язва и хеморагичен инсулт. Следователно ежедневният прием на аспирин трябва да бъде ограничен и да се търси съвета на лекар преди да се впускаме в подобни авантюри.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.