„Ню Йорк Таймс“: В САЩ вече говорят за преговори с Путин, докато руската армия напредва в Украйна

Автори: Дейвид Сингър, Джулиан Барнс, Ким Баркър, nytimes.com

В администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има усещане, че следващите няколко месеца в Украйна ще бъдат решаващи и в даден момент страните в конфликта може да започнат мирни преговори – например, може да сключат договор като този, който сложи край на боевете в Корея през 1953 г., пише американският в. „Ню Йорк Таймс“.

Русия постигна съкрушително предимство на фронта в Украйна и е готова да промени „траекторията на войната“, пише изданието. Журналистите стигат до това заключение въз основа на разговори с представители на Белия дом и военни експерти към Пентагона.

Според „Ню Йорк Таймс“ само преди 18 месеца Белият дом и Пентагонът са обсъждали дали е възможно руските сили да бъдат напълно изтласкани от Украйна, а сега, предвид руската офанзива и безкомпромисни победи на бойното поле, администрацията на Джо Байдън е разтревожена за перспективите на фронта.

Артилерията и безпилотните самолети, осигурени от САЩ и НАТО, бяха извадени от строя от руските системи за електронна война, които се появиха на бойното поле късно, но се оказаха изненадващо ефективни. А продължилият няколко месеца дебат във Вашингтон за това дали да се изпрати на Украйна пакет от оръжия и боеприпаси на стойност 61 млрд. долара създаде възможност, от която Русия явно се възползва, въпреки че в крайна сметка Конгресът прие законодателството.

Един от факторите, от които Русия успя да се възползва успешно, беше забавянето на одобрението на пакета военна помощ за Украйна от Конгреса на САЩ. Поради това Русия спечели огромно предимство в артилерията. В продължение на месеци украинските ПВО страдаха хронично от липса на боеприпаси – и руските войски можеха свободно да атакуват украинските позиции с ракети, снаряди и дронове. Друг фактор, който повлия на ситуацията на фронта, беше забавянето от страна на Украйна на приемането на закона за мобилизацията.

Най-очевидното предимство на руските войски се проявява близо до Харков, където започва нова офанзива. Руското министерство на отбраната обяви превземането на около 20 села села в този регион. Това се случи за по-малко от седмица. Въпреки това, според някои експерти, интервюирани от „Ню Йорк Таймс“, стратегическата цел на Русия е да притегли украинските войски към харковското направление от други части на фронта и по този начин да отслаби фронтовите линии на други места, където да атакува. В този ред на мисли вероятно Русия съвсем скоро ще предприеме мащабна офанзива в Донбас.

Някои американски служители изразяват увереност, че ситуацията на фронта ще се подобри за украинците, когато западните оръжия започнат да пристигат на фронта – най-вероятно през юли, но добавят, че е задължително дотогава Володимир Зеленски да намери начин да мобилизира още няколко стотин хиляди цивилни, с които да попълни армията си..

Интервюираните от вестника американски служители, пожелали анонимност, вече не се наемат да прогнозират от къде ще минават бойните линии след няколко месеца и дали Зеленски ще може да предприеме дълго отлаганата контраофанзива през следващата 25-та година, след като миналата пролет тя пропадна.

Американски официални лица твърдят, че президентът Байдън продължава да отхвърля предложението на президента на Франция Еманюел Макрон да се разположат западни войски в Украйна.

В лични разговори някои от помощниците на Байдън се притесняват, че както САЩ са научили ключови уроци от войната – за технологиите, които работят, и тези, които не работят – такива поуки си е извлякъл и Путин. Най-голямото им безпокойство е, че по време на протичащата в момента подмяна на западните оръжия в Украйна, унищожени от руските сили през първите 27 месеца на войната, Путин може да превземе големи територии… точно когато Байдън се подготвя за среща с най-близките си съюзници от Г-7 в Италия следващия месец.

Не е ясно дали Байдън ще повтори твърдението, което направи във Финландия миналото лято, че г-н Путин „вече е загубил тази война“, пише „Ню Йорк Таймс“.

„Русия често започва войните си зле и ги завършва силно“, заяви Стивън Джей Хадли, съветник по националната сигурност при президента Джордж Буш, на конференция в Харвард в петък. Сега, каза той, Русия е „събрала голяма армия“ – тя има много по-голямо население, от което да мобилизира войници, и „огромна военна инфраструктура“ – с която може да отвоюва победата.

Според Хадли, няма една единствена причина за сегашното предимство на Москва на бойното поле, а множество фактори, които подпомагат военния напредък на Русия.

Независимо дали това е временно или не, новият импулс на Русия е най-очевиден край Харков – мястото на една от най-големите танкови битки през Втората световна война. През 2022 г. Харков беше в центъра на боевете през първата година на войната, като градът е подложен на артилерийски обстрел от настъпващите руски войски.

В изненадваща контраофанзива през есента на същата година украинските войски отблъснаха руското настъпление към града, след което изтласкаха руските сили от региона, възвръщайки си голяма част от земята.

Оттогава насам Украйна успява да използва отвоюваната територия в близост до Харков, за да извършва атаки срещу няколко области в Русия – Белгородска и Курска. Тези атаки накараха руснаците да отвоюват земя през последните седмици, за да създадат буферна зона, която според г-н Путин ще затрудни трансграничните атаки на Украйна.

Някои експерти предупреждават, че истинската стратегическа цел на Русия със завземането на териториите около Харков е да принуди украинските войски да се придвижат, за да укрепят града, отслабвайки фронтовата линия на други места. Това би могло да създаде възможност за нов руски поход през юни в Донбас.

„Целта на руската офанзива вероятно е да привлече украинските резерви и елитни части в Харков и околностите му, след което да ги притисне там, като по този начин отслаби защитата на украинците в останалите участъци на фронта“, каза Майкъл Кофман, експерт по Русия във Фондацията „Карнеги“. „Основната руска цел все още си остава превземането на останалата част от Донбас.“

Дали ще успеят да го направят, може да зависи отчасти от това доколко успешни са усилията на г-н Зеленски да намери нови войници, които да облекчат уморените, често деморализирани украински сили, които воюват без ротация и почивка вече две пълни години. Въпреки значителната съпротива на украинската общественост, той намали възрастта на украинците, подлежащи на мобилизация от 27 на 25 години.

Разбира се, тези предимства на бойното поле са нетрайни и войната може да изглежда толкова различно след 18 месеца, колкото и преди 18 месеца. Но в администрацията на Байдън се засилва усещането, че следващите няколко месеца могат да се окажат решаващи, защото в един момент двете страни може най-накрая да преминат към договорено прекратяване на огъня, примирие, подобно на това, което сложи край на активните бойни действия в Корея през 1953 г. – или просто към замразен конфликт, пише в заключение „Ню Йорк Таймс“

Източник: nytimes.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Кого лъжете или се замозалъгвате че закаснялата помощ от Сащ е причината за състоянието на отбраната на ВСУ. Нато вие сте като торния бръмбар ровите се в изпръжненирта тръгвате и накрая пак си оставате в аките

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *