Макрон: Няма да позволя нов референдум за независимост на Нова Каледония (С ВИДЕО)

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи провеждането на нов референдум за независимост на Нова Каледония. Той се позова на факта, че такъв референдум вече е провеждан и в него гражданите на френската тихоокеанска колония са гласували тя да остане част от Франция, въпреки че мнозинството от гласоподавателите не участваха във вота заради съмнения, че резултатите ще се фалшифицират.

Макрон каза, че е решил да отложи с няколко седмици планираната реформа на изборното законодателство на тихоокеанската френска колония, в която избухнаха безредици в протест срещу този ход.

Спорната реформа предвижда да бъде дадено право на глас на десетки хиляди френски работници, които се преселиха в Нова Каледония през последните години. Париж твърди, че това е необходимо, за да се заздрави демокрацията на острова, където почти една четвърт от населението са французи.

Лидерите на местното население канаки, което представлява най-многобройната общност на острова, обаче искат реформата да бъде отменена, тъй като тя ще отслаби силата на гласовете на канаките и ще направи много по-трудно приемането на евентуален бъдещ референдум за независимост.

По думите на Макрон възстановяването на реда в обхванатата от гражданска война френска колония вероятно ще отнеме „няколко седмици“.

„Целта ни е да си възвърнем пълния контрол над различните райони, които бяха обхванати от безредици и насилие“, заяви френският президент в свое изказване в столицата на Нова Каледония Нумея.

Нова Каледония е с население от 250 хил. души, от които 40 % са местните канаки, 25 % са французи , а освен тях има лолисци, яванци, таитяни, виетнамци и др. На острова се намира най-голямото находище на никел в света (25 % от световните запаси). През последните години хиляди френски работници пристигнаха в колонията, за да работят в мините и тъкмо тях Париж сега иска да натурализира като каледонски граждани, за да си гарантира, че местното население няма да спечели референдум за независимост на острова.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В НОВА КАЛЕДОНИЯ?! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Десет години поживели вече са каледонийци с избирателни права а в последен референзум местните печелят с 56% за развод. Ген Франко в републиканска Барселона, където още гробовете на изчезналите роднините не знаят, заселил селяните си в Барселона и има два отбора Барса каталуня и Жирона франкистка

  2. Няма да позволя! – заявява перверзния дребосък мечтаещ за славата на корсиканеца. Трябва да признаем че този бацил на надменност, самонадеяност и колонизаторско самообожествяване е намерил траен приемник както у надутите аристократи и затлъстели буржоа, така и у долнопробните наследници на санкюлотите. Това разнородно сборище от всевъзможни характери, възгледи и ориентации е абсолютно единно в убежденията си, че продължава да е велика сила, на която светът трябва да се подчинява. Това, че светът вече е друг и окончателно се оттръсква от контрола и влиянието на Париж, докарва до бяс оредяващата клика на имперски стожери, особено силно
    показвано от дребния бабоеб след позорното пъдене аут ъф Каледония и Африка напоследък.

    • Еврейският Макарон Бабоебов, е всъщност Дедоеб, защото онова гнусно еврейско същество в кревата му е травестит роден с топки между чатала.

  3. Като гледам дори диваците вече не искат да са роби, но юнака балкански ще остане последното поробено племе в света и ще се радва да го грабят на едно, да му подаряват Родината на нови господари, ще гордее, че е с евроценности, докато рупа банани, червеи, пучи въШки ……. а с децата му се гаврят сексуално брадатите сирийски „майки“.

    • Проблемът не са „брадатите сирийски майки“, а ненаедният толуп от Банкя и бандата му от главочи, която управлява и ще управлява.

      • Не, проблема е в съществата, които избират палачите си и в това че нищо не правят. Знам, че брадатите нямат вина. Ей сега ще видиш на следващите избори 70% негласуващи и натостанците ще продължат избиването ни.

  4. На Източния фронт е заловен френски офицер от чуждестранния легион на френската армия. Пр Макрон намира ли се в състояние война с Русия Франция. Ирак и Афганистан обявиха ли война на Нато. Измененията в официалния наратив за Украинско Руската война следват от само война е, разбирай мир след това, пълномащабна война е, т.е. вече била е обявена война, после наша война, а народ никой не е питал, и нащата война е частна, на политическата класа, след нападнати страните Нато, но прифронтовите държави са с чужди военни бази, които издържаме материално, поддържаме една от воюващите страни на Източния фронт, предаваме нашето въоръжение безплатно, гориво, енергия и реактори дори. Обичайно войните завърщват свършат ли хората готови да се бият, оръжията или парите, но оръжие и въоръжение изначално е предадена на една от страните в конфликта придружено с медийно политическа пропаганда

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *