Шпионски Скандал! Весела Чернева е издавала на Скопие позицията ни докато е работила като Съветник на премиера Кирил Петков

Докато е била Съветник на премиера Кирил Петков по външно-политическите въпроси, Весела Чернева е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС.

Този скандален факт стана ясен в парламента днес от изслушването  на шефа на ДАНС Пламен Тончев, който разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото на София от Скопие и отваряне по този начин на пътя на Р.С. Македония за присъединяване към ЕС.

Чернева като външнополитически съветник на Петков водеше отявлена антибългарска политика по темата Македония. Известна е с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

„По линия на контраразузнаването е установено, че съветник при премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония“, обяви директорът на ДАНС, като визира Весела Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска (днес зам.-министър на  отбраната.) твърдеше, че е де факто титулярът във ведомството.

Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията“, разкри още Тончев и добави:

Конфиденциалната информация, съдържаща българската позиция, е предоставена на държавен служител от Северна Македония. Впоследствие е установено „специално изтриване“ на данните от системата, които служителите на ДАНС са възстановили, стана известно от думите на Тончев, който добави, че това е класически случай на шпионаж.

Припомняме скандала:

На 15.06.2022 година по време на изслушване в Народното събрание по темата за присъединяването на РСМ към ЕС министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска заяви: „На 5 април Весела Чернева, съветник на Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.“.

На 24 май Чернева праща имейл до Министерството на външните работи, като тексът предвижда правата на българите, включването им в Конституцията на РСМ и изпълнението на Договора за добросъседство да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство, които неясно как вменяват на ЕК ангажимент да следи състоянието на българското малцинство, съобщи още министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Още когато поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония, първото ми изречение към него беше: „Г-н министър, комуникирайте само с мен“. За съжаление, това не се случи, разказа Генчовска.

„Представителите на Северна Македония продължиха да търсят контакт у нас извън външно министерство с цел постигане на пробив по основното ключово българско искане – механизъм за проследяване на изпълнението на договора от 2017 г., както и по отношение на референцията за македонския език. На 10 януари, в доклада си за заседанието на КСНС, външно министерство алармира, че в рамките на процеса РСМ ще продължи да следва няколко основни линии на поведение – ще продължи да разчита предимно на външния натиск, ще демонстрира конструктивност и ще отправя множество обещания. Ще търси неформални отстъпки и ще създава прецеденти, ще се стреми да разделя институциите в България по темата Северна Македония, като търси начин да се ангажира само с отделни български представители, с цел да изолира от процеса българските институции с експертиза по темата. И така да отслабва българската позиция, а при възможност да постига пробив в нея“, допълни Генчовска.

На 02.08.2022г,  визирайки двойнствената политика в кабинета „Петков“ по отношение на Скопие, Генчовска признава в интервю за „24 часа“: „Много често бяхме изненадани, че чувахме от Скопие неща, които ние вече бяхме разработили. Бяхме информирали за тях Министерски съвет, следвайки институционалния подход. Но после виждахме тези наши предложения, но вече обърнати по друг начин, което беше доста притеснително. А понякога колегите от Скопие вече знаеха какво ние ще им представим“.

Това е национално предателство, заяви днес от трибуната лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по повод разкритието на шефа на ДАНС.

„Говорим за класическа държавна измяна. ПП би трябвало да ги е срам да влязат в залата. Всички предатели преди ПП поне са правели това криейки се, гледайки хората да не ги разберат. „Продължаваме предателството“ дори не се крият“, атакуваха от „Възраждане“.

В НК Раздел II.
Предателство и шпионство, четем:

Чл. 103. Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9. (лишаване от право да заема държавна длъжност и лишаване от ордени и медали)

Чл. 104. (1) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от 10 до 20 години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
(2) Ако деецът доброволно разкрие пред органите на властта извършеното престъпление, се наказва при смекчаващи обстоятелства.
(3) Информацията, представляваща държавна тайна, се определя със закон.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Всъщност е поредната купена продажна, селска буца, кандидат за затвора.

  2. Крайно време е службите да изяснят и доведат до слуха на народа механизма за взимането на решения във властта. Ясно е, че Кирил си е избрал Весела за помощник, защото подхожда на намеренията му за прилагане на незаконни практики. Ясно е, че тази Веселячка е извършила предателство, както е ясно е че не го е направила на своя глава, а е изпълнявала указания на Кирил. Не е тайна, че Радев сложи Кирил начело на държавата, но вече трябва да се изповяда пред нас, как взе това решение. Кой го посъветва или подведе или му нареди да направи този фатален избор с трайни негативни, да не казвам катастрофални последици за страната? Тези „служби“, които обслужват и него, не събират ли предварителна информация за кандидатите за отговорни постове в държавата? Те спят дълбоко ли или пренебрегват докладите им и през главата им големите, за които работят, си правят каквото им скимне? Кой вече 30 и повече години тайно взима решения за посоката на страната? Опитаха се да ни залъгват с кодошите от пенсионерската дружинка Монтерей, но работата си е сериозна и конспиративен местен клуб Билдерберг съществува и следи да няма груби отклонения от антируското и антисоц направление на държавата, въпреки почти пълния разпад на изразителите на тези настроения обединени в СДС и остатъците му. Това единствено „посолството“ ли е или има и местно кормило което коригира посоката когато се наложи?,

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *