Вежди Рашидов ще строи български Лувър

vejdi ra6idov1Колкото и нескромно да звучи, но и в България след няколко години ще си имаме реплика на Лувъра. Звучи като утопична мечта, но министърът на културата Вежди Рашидов го обяви днес.

Планът за мащабното начинание предвижда преобразяването на свободното място пред „Галерия за чуждестранно изкуство” в нашенски Лувър. Удоволствието ще струва 26 млн. лева. До момента са събрани два милиона.

Рашидов обяснява, че по този начин прашасалите в мазетата на галерии и музеи шедьоври най-после ще видят бял свят. Според него в продължение на дълги години политиката свързана с културното ни наследство се е движила в погрешна посока. Министърът се надява културните ни учреждения да се съживят и да започнат да носят печалба.

Вежди Рашидов обяви, че казусът с отвлечената картина на Цанко Лавренов вече е разрешен, при това в полза на наследниците му. Няма никакви доказателства, че е платено за нея на именития ни майстор. Затова диптих „Старият Пловдив” ще бъде върнат на семейство Лавренови. Внукът на художника обяви, че картината ще бъде достъпна за широката публика.

Дългогодишният проблем намери разрешението си след материала на Мартин Карбовски в „Отечествен фронт”, излъчен на 26.12.2009.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *