Typция заведе дело срещу Hетaняхy в Xага! Нарече го „Xитлеp на XXI вeк“, а Изpaeл – „фaшиcткa дъpжaва“

Турция заведе дело срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху в Международния наказателен съд в Хага, обвинявайки го в геноцид в Ивицата Газа, съобщиха адвокати на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ в социалната мрежа X във вторник.

Днес, представлявайки съвестта на гражданите на Турската Република и световната съвест, заведохме дело в Международния наказателен съд в Хага срещу Хитлер на XXI век – израелския премиер Нетаняху, който ще бъде съден за геноцида, извършен по негово нареждане в Ивицата Газа и всичките му останали престъпления срещу човечеството“, написа в социалната мрежа X адвокат Метин Кулунк.

Той публикува първата страница на иска и поясни, че е подал иска заедно с още двама адвокати чрез турското министерство на правосъдието, което ще препрати документа на Международния наказателен съд. Делото съдържа 23 страници доказателствени материали за престъпленията на Нетаняху и обкръжението му, поясни юристът.

По-рано Ердоган заяви, че Анкара работи по това Израел да бъде обявен за „държава – военен престъпник“. За целта в момента стотици турски и чуждестранни юристи подготвят доказателствената част на мега-дело. В събота Ердоган заяви, че Турция вече не смята израелския премиер Бенямин Нетаняху и ръководената от него израелска държавна администрация за събеседници, като единствено ръководителят на разузнаването на Турция продължава да поддържа контакти с официален Израел.

Припомняме, че в петък Ердоган отправи нова порция остри критики към Израел, който според него „от 75 години се опитва да изгради държава върху земя, открадната от палестинския народ“, и в крайна сметка е построил държава, чиято легитимност е „под голям въпрос заради фашистката й същност“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *