Тайните имоти на Георги Първанов

– Млад милиардер ли е президентът Първанов?
– Не е млад, определено!
Звучи като анекдот, обаче не е. Така отговаря Симеон Дянков на въпрос в телевизионно шоу през 2010 г. По това време той е финансов министър и определено е сред най-информираните в държавата. Година по-рано Дянков е доста по-откровен. През октомври 2009 г. заявява, че Първанов има десетки луксозни имоти по света – в САЩ, Европа и Дубай.

Георги Първанов
Георги Първанов

Да не гадаем за имотите му по света. Нека разтворим само нашите регистри, макар че и там далеч не всичко е обявено. Гъста мъгла се стеле от години, например, около мезонетите на президента в хубав южен квартал на столицата.

Пръв ги оповести журналистът Иво Инджев и на секундата изхвърча от Би Ти Ви. Въпросните жилища са подарък на Първанов от бизнесмена Петър Манджуков, закичен от президента с орден „Стара планина“.

В книгата си „Президент на Ръ Бъ“, издадена още през 2010 г., Инджев разкри, че мезонетите се водят на Владимир Лазов, пернишки строителен бос и пръв приятел на Георги Първанов. Лазов ги купил от сина на Манджуков — Ивайло. Hе го мислете обаче въпросния Лазов. От обществени поръчки той е грабнал 28 милиона лева при управлението на Първанов. Така че за двата мезонета – бълха го ухапала. Те се намират на бул. „Гоце Делчев“ 53 Е, вх. Б. и съседите забелязали, че често се навестяват от президентшата Зорка Първанова.

Високата панелка в „Красна поляна", която Зорка и Гоце лансират за пред медиите и съгражданите си като свой основен дом
Високата панелка в „Красна поляна“, която Зорка и Гоце лансират за пред медиите и съгражданите си като свой основен дом

Мезонетите са необитаеми и досега, установи журналистическа проверка преди броени дни. Площадката пред вратите им е преградена с допълнителна стъклена врата. В същия блок има апартамент и секретарката на Първанов – Марияна Добрева, дъщеря на най-близкия му съратник покойния Николай Добрев. В онези години, когато този соцелит се сдобива с хубавите жилища, Марияна е гадже на по-големия президентски син Владимир.

Първанови иначе го раздават скромни хора, макар че още от първия си мандат президентът впечатлява с фризиран алаброс.

Семейството не пропуска да се снима пред скромния си панелен блок в „Красна поляна“, който сочат като свой основен дом. Явно обаче голямата им страст са мезонетите. Големият им син Владимир също има апартамент на две нива от 213,4 кв. м и гараж от 34 квадрата в атрактивния столичен квартал „Манастирски ливади“. Купил го е в края на 2009 г. от фирма „Крит“ ЕООД, която е от най-силните червени фирми, а нейният собственик Румен Иванов е близък до бившия депутат от БСП Васил Калинов.

Жилището на сина Владимир е в луксозен комплекс с частна охрана. На първия етаж той разполага с антре, дневна-трапезария с кухненски бокс, две спални, баня с тоалетна и две тераси, а на втория етаж има още една спалня, баня с тоалетна, дрешник и тераса. Според нотариалния акт за този разкош младият програмист Владимир Първанов е дал само 217 337 лв. и още 28 681 лева за гаража. От тези пари 90 хил. лв. са собствени, а другите 160 380 лв. са ипотечен кредит. Той е за 30 години, а вноската на Владимир е минимум 631 евро или 1236 лева на месец. Парите, дадени от него за имота, са горе-долу колкото е данъчната оценка. Излиза, че квадратният метър в мезонета на младия Първанов е 519 евро, което е истинска „промоция“! Брокери обаче са категорични, че в толкова луксозна сграда цените са били между 920 и 980 евро за квадратен метър.

В тази сграда в комплекс от затворен тип Владимир Първанов се сдобил е жилище на двойно по-ниска цена от пазарната
В тази сграда в комплекс от затворен тип Владимир Първанов се сдобил е жилище на двойно по-ниска цена от пазарната

Мезонетът е купен само няколко седмици след като Владимир и по-малкият му брат Ивайло дават над 80 хиляди лева за офис за фирмата си в столичния квартал „Хиподрума“. Ако надникнем в регистрите на Сметната палата по това време президентът Георги Първанов е написал, че изплаща заем от 80 хиляди лева. Въобще, всичко е пресметнато до стотинка, за да няма никакво съмнение колко почтени са Първанови. В това отношение Цветанов с произхода на неговите 6 апартамента, част от тях панелки, разхвърляни из цяла София, прилича па скромен ученик.

2 години преди синът Владимир да се сдобие с личен мезонет, през февруари 2007 г. Зорка Първанова става притежателка на земеделска земя в хубавия квартал „Иваняне“ в Банкя. Купува я на 3 пъти по-ниска цена от пазарната. По това време имотите в този район се предлагат за 18-20 евро за квадрат, а Първанова плаща само по 7 евро. Тя взема около три декара за 45 238 лева. Парцелът е нерегулиран, което обаче не пречи да се смени статутът му по всяко време, защото кварталът минава за баровски.

Земята на Зорка пустее и досега, подобно на мезонетите на бул. „Гоце Делчев“. Президентшата купува имота от Васил Савов и съпругата му Галина, която е нейна родственица. Според декларациите на Първанов пред Сметната палата покрай тази покупка семейството е стопило спестяванията си. В края на 2005 г. Първанови имали около 52 хил лв., а след сделката им останали едва 8500 лв. на Георги и 9860 лв. на Зорка.

Това са официалните имоти на президентското семейство. Не по-малко вълнуващи са и тези, които не са вписани в регистрите, но се свързват с елитната фамилия. В живописното самоковско село Белчин баня местните хора твърдят, че хотелският комплекс „Белчин гардън“ е на Първанов. По документи обаче той е на Дера Инвестмънт“ ООД, фирма на прословутия строителен бос Владимир Лазов.

Зорка Първанова с двамата си синове, Ивайло и Владимир, също подсигурени с апетитни имоти
Зорка Първанова с двамата си синове, Ивайло и Владимир, също подсигурени с апетитни имоти

Друг таен президентски имот се намира в Гоце Делчев, точно в сърцето на града.

Отново става въпрос за мезонет. Разположен е на последните етажи на търговския център „Възраждане“. Сградата е вдигната върху имот, собственост на местната потребителна кооперация, ръководена от общинаря и мощен червен бизнесмен Ангел Гераксиев. Ще кажете – защо точно в малък град като Гоце Делчев. Защото на няколко километра над град в изключително красивия родопски дял „Дъбраш“ се намира ловното стопанство „Дикчан“. Първанов обича това място и често ловува там, разказват местните. Те обаче деликатно млъкват, когато стане дума кого е водил в Гоце Делчев държавният глава и с кого е нощувал в мезонета над кооперация „Възраждане“.

Преди години се понесе слух, че Първанови са купили апартамент в Париж за сина си. Президентът тогава категорично опроверга мълвата и журналистите спряха много-много да ровят по въпроса.

 

Имал над 300 милиона?

Какъв всъщност е днес Георги Първанов – млад милиардер или само милиардер? Слуховете за финансовото състояние на Гоце сочат, че той е доста „напред с материала“. Първанов гордо се изпъчи, че нямало бизнесмени, които да го финансират и щял с лични средства да гради движението си АБВ.

Източници издават, че авоарите на бившия президент са на стойност над 300 милиона лева. Парите са натрупани основно във втория му мандат като държавен глава. Главният донор на забогатяването му било т.нар. „енергийно лоби“, съставено главно от строителите на незапочнатата АЕЦ „Белене“. Своята лепта давали и пернишките бизнесмени от кръга „Котараците“, оръжейният търговец Николай Гигов, Петър Манджуков и още десетина по-дребни играчи, които имали ангажимента да пълнят личната му каса.

„Първанов всъщност е един изключително богат човек. Той е може би вторият по авоари наш политик след Бойко Борисов“, разкрива наш източник от политическото задкулисие. Нито стотинка на Гоце обаче не е в България. Всичките му пари били отдавна изнесени. Мълви се, че Първанов е със сметки из цял свят, най-вече в офшорни зони.

 

Петър Манджуков
Петър Манджуков

28 мил. лв. лапва спонсорът Лазов, докато Първанов е на върха

Крепка дружба свързва Георги Първанов със строителния предприемач Владимир Лазов, който купува от Петър Манджуков двата мезонета на бул. „Гоце Делчев“ и върти хотела в Белчин баня.

Докато Първанов е на върха, фирмата на Лазов „Билд инженеринг В.В.Р“ ударно печели обществени поръчки за над 28 млн. лева. Ще отбележим само няколко от дългия списък. Той преобразява бившия родилен дом в Сирищник, родното село на Първанов, в старчески дом срещу 800 хил. лева. Сградата е около 250 квадрата и излиза, че е взел по 3000 лв. за кв. м – сума, която надвишава многократно цената иа ново строителство.

Лазов строи и новата национална лаборатория за допингов контрол срещу рекордните 10 807 234,57 лева. Фирмата му ремонтира освен това покрива на подпокривното ниво на сградата на Бюрото по труда в Смолян. При първия дъжд покривът обаче прокапва. Техническият университет в София се изръсва с 437 500 лв. за два последователни ремонта на общежитие в рамките на няколко месеца. Оказва се, че учебното заведение плаща 2 пъти на Лазов за едно и също нещо.

Разбира се, строителният бос е сред благодетелите на „Българската Коледа“, а Първанови му гостуват на рождени дни и други мили семейни тържества.

Фирма „Крит“ ООД, която вдига мезонета на Владимир, също е един от най-сериозните споносори на Георги Първанов. Дружеството дава 25 хиляди лева за кандидат-президентската кампания на Първанов от 2006 г, показва проверка в публичния списък с дарителите.

 

Съседката Пенка Кратунова
Съседката Пенка Кратунова

Съседката Пенка Кратунова стана банкерка

Георги Първанов е враг на семействеността в политиката, но това не му пречи като президент лично да назначи съседката си Пенка Кратунова за шеф в БНБ. Тя става член на управителния съвет на централната банка от президентската квота през април 2008 г. Нейният съпруг и бизнесмен Николай Кратунов тогава е експерт по икономическите въпроси към президента.

Двете семейства са съседи по имот в Иваняне. Няколко месеца след назначаването на Пенка Кратунова в БНБ Първанов е гост на рождения ден на съпруга й Николай в хотел „България“ в Бургас.

Две години след като влиза в управата на банката Пенка Кратунова обявява пред Сметната палата, че има депозити от 324 761, а мъжът й разполага с над 205 хиляди лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

12 коментара

 1. Нека му е зле на Гоце. Сега като се цунка и с ГЕРБ съвсем няма да го мисля!

 2. Това са пълни глупости. Най-честният и с авторитет президент до сега. Защо не пишете за имотите на Плевнелиев? Това е ужасяващо!

  • Мая, Гоце и честен! ;) Вие сте абсолютно объркана пчеличка! :) Историкът-президент, няма как да докаже парите, с които е придобил всичките си имоти, затова всички са на подставени лица! В статията са пропуснали да споменат и хотел „Белчин гардън“, близо до Самоков, където впрочем, дерат по десет кожи, съвсем по комунистически. Този нещастник не е честен дори спрямо жена си! Колко трябва да си прост, за да не си дадеш сметка колко стойностен човек е Плевнелиев? Всичко, което има е придобил благодарение на собствения си труд и интелект! Всичко, което притежава е на негово име, защото няма какво да крие – той е успешен човек! Само че, колкото си по-прост и нереализиран, толкова успелите честно в живота те фрустрират, а разни комунистически лисунгери успяват дати завъртят главата, която и без това е доста замаяна…..

   • „няма как да докаже парите, с които е придобил всичките си имоти“.

    Тази статия е само от слухове, няма нито едно доказателство за имаотите му?
    Негов приятел спечелил поръчки за 28 милиона,. Стези парил все нещо е работил – похарчил и дал на Първанов 300 милиона.

    За да има 300 милиона Първанов трябва да е дал на някои хора поръчки за поне 1 милиард, а президентът не разполага с пари и при това изпълнителната власт, кояти има тези възможности му беше опозиция.

    Лъжи, лъжи но поне мярка да иамхте.
    Хайде, съвсем за балъци смятате хората?

  • Спи,спи…, защото ако си отвориш очичките ще ти трябва пистолет да се гръмнеш.

 3. Наистина какво сте се хванали за Плевнелиев? Човекът си декларира имотите, платил си е данъците. Тук фокусът е върху Гоце, койти изгони Иво Инджев от БТВ, само защото повдигна темата за мезонета му.

 4. Аааа и Роско ,покрай премиера си /ВЛАСТЕЛИНА../,взе да завива поккрай корупционни практики.,с цел да се хареса на Б.Б. и да бъде във властта…!?

 5. Пропуснали сте и хектарите гора между селата Сушица и Брестово, община Симитли

 6. Каквото и да си говорим Гоце е
  светлинни години пред Плевналиев.

 7. И Гоце и Плевнелиев са слуги и кукли на конци на полит олигархията у нас, чиито живителни корени са в САЩ. И като слуги, те са мегавредни за България. Следователно и Гоце и Плевнята са супер боклуци. И с това викам да сложим край на спора!

 8. В затвора до гроб на гробокопача народен, Гоце Сирищнишки Първануглу!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *