Рак мори Суходол! 46 жертви на сметището за година

suhodolОбщо 46  души в столичния квартал Суходол са се разболели от рак през последните две години. 16 от тях са в последен стадий.

Причина за коварната болест сред местното население е близкото сметище, където вече няколко години се транспортира боклукът на София, твърди председателят на сдружението „Защита на здравето, живота и околната среда“ Венцислав Божилов. По негови думи бунището превръща живота на хората в ад.

„На сметището има много опасни отпадъци, които застрашават здравето на хората. Най- вредни не са пластмасовите бутилки, които се разграждат дълго време, а обелките от картофи и ябълки.Гниенето на органичните продукти води до отделяне на отровни вещества във въздуха, които атакуват хората“, разказва Божилов. Най- опасен за суходолци е метанът. Местните хора не си отварят прозорците преди 10 ч, защото смрадта от него се разнася най- активно сутрин и привечер. Има и случаи, при които бунището се самозапалзва и това усложнява допълнително

В Суходол периодично има протести против сметището
В Суходол периодично има протести против сметището

 обстановката. Довело до още здравословни проблеми сред хората. От зловонната смрад страдат не само жителите на Суходол, но и във вилната зона на Горна баня. Там хората отиват да почиват в луксозните си къщи, но се сблъскват с аромата на боклука. На 400 м от сметището пък има и цех, където се произвеждат колбаси. Божилов заяви, че със случаят вече са се заели Европейският парламент и Европейската комисия.Местните не са се отказали от протести и са готови всеки момент да се вдигнат на протести.

Жителите на квартала недоволстват, че държавата и Столична община не са си изпълнили обещанията, че ще инвестират десетки милиони в Суходол като жест, че хората са приели боклука на София до къщите си. „Всички думи бяха прах в очите. Направих няколко десетки пързалки, сложиха няколко плочки, засадиха райграс и сложиха малко асфалт. Още в началото беше наивно да се вярва, че ще станем като Лас Вегас.“, заявява Божилов.

Въпреки вечните обещания за завод за преработване на боклук, до ден днешен обещанията на политиците си остават без покритие. Като столичен кмет Бойко Борисов на два пъти обяви, че съоръжението ще е готово до 2009г, а после до 2012 г. Заводът за боклук обаче все още си остава само проект на хартия.

Жителите на Суходол масово измират от рак заради замърсяването от сметището. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *