Милен Велчев ощети България с 1 млрд. лева – с видео

vel4evНад 1 млрд. лева са загубите за България от сделката с външния дълг, извършена от бившият финансов министър Милен Велчев по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Това изчисли неправителствената организация „Индъстри Уоч” в доклад по скандалния случай.

Миналата година парламентът възложи на екипа на Симеон Дянков да провери противоречивата сделка с външния дълг. Финансист №1 възложи проверката на сделката на „Индъстри Уоч” след конкурс.

В периода 2002- 2003 Милен Велчев заменя част от външния дълг, под формата на брейди облигации, в глобални облигации. Бившият финансов министър тогава заяви, че сделката ще намали

Кирил Сакскобугготски стои зад сделката с външния дълг
Кирил Сакскобугготски стои зад сделката с външния дълг

значително външния дълг. Прогнозите му обаче не сбъднаха, тъй като доларът рязко поевтиня. Големите победители се оказват големи международни банки, сред които и „Мерил Линч”, където Велчев работил преди да се върне в България.

Докладът на „Индъстри Уоч” показва, че екипът на Милен Велчев допуснал редица грешки. Ефектът върху бюджета не бил взет предвид. Не бил проверен валутният и лихвеният риск, нито дали има по- удачен вариант при такъв вид сделки. Операцията удължила изплащането на външния дълг, като облекчила финансовата тежест в периода 2004- 2007.

През 2000 г. Радев отказал на княз Кирил такава сделка
През 2000 г. Радев отказал на княз Кирил такава сделка

Единственият положителен ефект от сделката е повишаването на кредитния рейтинг на страната. Но не може да се твърди със сигурност, тъй като е възможно това да е станало в резултат от приемането ни в НАТО.

През 2000 г. Кирил Сакскобургготски отишъл при тогавашният финансов министър Муравей Радев с предложение за подобна сделка с външния дълг. Това разкри самият Радев преди година. Синът на Симеон Сакскобургготски отишъл като експерт от „Лемън брадърс”. Офертата му била отхвърлена, тъй като анализите показали, че е неизгодна за България.

Само година по- късно, Кирил Сакскобургготски изпраща на баща си своя екип от икономисти, които да поемат управлението на страната.

Асен Агов и Владо Каролев в спор за сделката с външния дълг. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *