Композиторът Мага се скрил от казармата в Афганистан – с видео

Магомед Алиев - Мага
Магомед Алиев - Мага

Строг, безкрайно откровен и много екстравагантен, композиторът Магомед Алиев стана любим герой в X Factor. Безкомпромисен към простотията на участниците и липсата на талант, дългокосият музикант се превърна в страшилище за младите звезди – роля, подобна на онази, която преди време се изпълняваше от Фънки в „Мюзик айдъл„. Логично сега мнозина са заинтересувани от колоритната личност на човека, когото в арт средите наричат просто „Мага“.
Родното ми място е столицата на Чечня, Грозни. Там беше красиво, когато бях малък – стар, потънал в зеленина град. Всичко стана много грозно след войната. Изведнъж започнаха бомбардировки – в края на 94-та г. Почти две години бях без информация за близките си. Не можех да ги чуя по телефона, нямаше писма. Не знаех дали са живи или мъртви. Как се живее така ли? Просто няма какво друго да се прави, отсича Мага, когато го питат за родината му.
Като човек, който освен всичко друго, се вълнува от философия, история, авиация и какво ли още не, той споделя, че никак не е изненадан от съдбата на отечеството си. По думите му, политици направили всичко възможно, за да се взриви Кавказ. „Ако нямаше войни и революции, щяхме да сме много силни, точно под носа им“, твърди дългокосия музикант.

Младия Магомед малко след преселването си в България
Младия Магомед малко след преселването си в България

Не размириците, нито пък строгия комунистически режим, са причината преди 20 години Мага да пристигне в България. Любовта е онова нещо, което го кара да зареже всичко в Грозни и да дойде в Благоевград. Дамата на сърцето му току-що е завършила медицина в Москва и държи да му покаже къде е расла.
Когато дойдох тук, имаше едни усмихнати хора. Затова и останах. Влюбих се не само в бившата ми жена, но и в страната. Това със съпругата ми беше хубава история, но до един момент. И след нея много пъти ми се е случвала любовта, споделя Магомед Алиев.
У нас Мага се натъква на Лукановата зима, но също и на професионален шанс за израстване. Мая Нешкова и Кирил Икономов попадат на негови аранжименти, а по-късно го срещат с музикалното семейство Кацарови. Машината на шоубизнеса се завърта и променя завинаги живота на Мага.
Когато синът ми Мартин беше малък, нямах много време за него. Израснал е почти без мен, покрай баба си и дядо си. Усещам малко вина за това. Сега той се чувства задължен към тях и им помага. Миналата година го приеха английска филология и не отиде да се запише. Решил, моля ви се, да остане във фирмата на баба си и дядо си. Като научих това, направо полудях, разказва аранжорът Магомед Алиев.

Мага с близката си приятелка Поли Генова
Мага с близката си приятелка Поли Генова

Сега Мартин решава задачи и тестове, за да кандидатства отново. Искам да го пратя в чужбина, да го избавя от тази държава, която не му предлага нормална социална среда. Тук трябва да се прави на луд, на идиот, за да го възприемат хората. Връстниците му не могат да пишат и говорят правилно. Това не мога да го понасям. Та аз се научих на езика и вече говоря и пиша правилно, а родените в България са неграмотни. Виждам как се е развалила страната за последните 20 години, откакто съм тук, и никак не ми харесва, горещи се Мага.
Музикантът от Грозни дава заръка на сина си, но не би му се намесил кардинално в живота. Вероятно по причина, че навремето неговият баща се опитал да прави Мага военен.
„Татко искаше да стана висш офицер. Къде бе братче! Добре че майка ми ме криеше и ме спасяваше от концертите, които правехме с групата ми. Татко си отиде млад през 82 г. Беше супер талантлив и много музикален. Но работеше като зъболекар“.
Магомед Алиев все пак наавлича униформата. Веднага след гимназията, през 86 г. е извикан в казармата. Разпределят го в частите, воюващи в Афганистан с муджахидините. Мага успява да се спаси от рискованата служба, но и второто му назначение е много неподходящо за музикант – в строителни войски. И от там се измъква, за да го зачислят в гражданската отбрана. Точно по

Мага е част от четиричленното жури на "Х фактор"
Мага е част от четиричленното жури на "Х фактор"

това време тя се грижи за пострадалия в аварията с АЕЦ Чернобил. „Разказвали са ми колко чудовищно е било там. Влизаш в едни безлюдни градове, в които няма жива душа. Сгради, къщи, вещи, играчки – всичко си стои разхвърляно. Никой не го взима, защото е заразено.
Мага твърди, че е патриот, но не и националист. Не разбира безсмислените вражди между хората, които са подклаждани от измамни идеали.
Мага е мюсюлманин, но не и екстремист. Аз съм си дагестанец, грузинец. Зная корените си и смятач, че те са важни за всеки човек. Чел съм корана и библията и зная, че всички гнусни провокации, предизвикващи тероризма, идват отвън – те не са дело на свещената мюсюлманска книга, категоричен е Мага.
Вероятно именно разбиранията му, формирани от мюсюлманската вяра, са го тласнали към бруталното изказване за младата певица, която се яви на прослушване за X Factor по латексов костюм. „Малката проститутка„, както й тръгна име на 16-годишната кандидат-звезда, крайно вбеси Мага, който за пръв и последен път изпусна нервите си в ефир.
В края на разговора ни Мага споделя, че който и от кандидатите за слава в риалити-формата да победи, той лично ще е крайно разочарован ако впоследствие сподели съдбата на победителите от предишните музикални риалитита у нас.

Мага е безкомпромисен с участниците в „Х-фактор“, особено когато приличат на „малки проститутки“! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *