Колекцията от картини на Младен Мутафчийски оценена за над 30 млн. евро

Младен Мутафчийски
Младен Мутафчийски

  Младен Мутафчийски бе един от най-големите колекционери на изобразително изкуство. В изящната му сбирка има над 1000 истински шедьовъра – от Ренесанса до наши дни. Казват, че с него можел да се мери единствено Васил Божков. Експерти оценяват колекцията му на над 30 милиона евро.

Младен Мутафчийски картиниМутафчийски харесва и купува работи на Мърквичка, Илия Петров, Кирил Цонев, Андрей Николов, Сирак Скитник, Димитър Буюклийски, Бенчо Обрешков, Благовест Апостолов, Огнян Кузманов. Перла в съкровищницата му са над 50 платна на Владимир Димитров – Майстора – една от най-пълните колекции. Преди години кани Тодор Тодоров да извае версия на своя авангардна скулптура в „Хелена ризорт“. Чужденците винаги се впечатляват от ротондата, изплетена от стомана и бронз, спечелила като проект първа награда на състезанието по кинетично изкуство в Палм Бийч през 2004 г.

Сули Сеферов пък рисува шарж на „Тайната вечеря“, в който Младен е като Исус Христос. Разбира се, закачката се случва в навечерието на 60-годишнината на бизнесмена.

Сред най-ценните картини на Мутафчийски е оригинално платно на Реноар, купено за няколко милиона евро преди години, както и работа на Врубел.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *