Хванаха професор, продавал дипломни работи за 500 до 6000 лева

Професор Никола Николов от Великотърновския университет бил задържан с 500 лева подкуп, съобщиха от полицията. Той поискал парите от свой студент, за да му „помогне“ да си защити дипломната работа.

Отначало мизата била 6000 лева, но професорът я смъкнал, като видял, че момчето няма пари. Студентът се оплакал в полицията, че е изнудван и ченгетата хванали преподавателя с подкупа, който бил скрит в чантата му с документи. Никола Николов е преподавател в катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“

и е известен, че поставя голяма цедка на студентите си. Не се знае това първият случай на купена дипломна работа ли е, или останалите студенти просто са запазили мълчание. 66-годишният професор охотно съдействал на полицаите, признал си веднага и обяснил, че парите му трябват да съди политическа партия, която го била излъгала, че ще го направи общински съветник и му взела пари. Откъде е взел пък парите, които е платил на партията, не пожелал да сподели. Обискирани са двата му имота във Велико Търново и в Елена. Издирват се студенти, които също са си плащали, за да получат дипломи.

 Това е вторият случай на корупция сред висшите преподаватели този месец. Техни колеги не ги оправдават, но в същото време казват, че ниските заплати във висшите училища насърчават корупцията. С месечните си възнаграждения професори и доценти не могат да поддържат нормален стандарт на живот, не могат да си купуват новата литература по специалността им, не могат да са в крак с времето и понякога стават за подбив на студентите, които са по-напред в материала. Едновременно с това много преподаватели имат големи къщи и вили и едва ли са си ги купили само със заплатата си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *