Депутати от ГЕРБ погнаха ректора на ВХТИ

Шест бургаски депутати от ГЕРБ тръгнаха на война с ректора на бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. Те поискаха министерска проверка във висшето учебно заведение, а след това да бъдат огласени в парламента резултатите от проверката.

Едната причина за настървеното ровене в университета е, че ректорът му проф. Петко Петков е подал през май миналата година молба за пенсиониране и оставката си като ректор, която била приета, но няколко дни по-късно общото събрание го е преизбрало за ректор и той поел поста отново.

Цяла година от ГЕРБ се мъчат да катурнат проф. Петков от креслото му, тъй като университетът остана единственият бастион, непревзет от партията. Войната срещу ректора е всъщност война на политическите сили в града. ВХТИ е място, в което бойковите хора не виреят, не ги назначават на сладки местенца и не могат да командват. Обратно – там се окопаха стари кадри на БСП, преподаватели и студенти гласуват в червено, а най-голямата младежка организация на БСП също е от тамошни студенти. Като контраудар ГЕРБ е организирал студентите от БСУ и те активно участват във всички организирани мероприятия. Резултатът от военните действия засега е нула на нула.

Депутатите смятат, че избирането на Петков е незаконно. Просветният министър Сергей Игнатов обаче не мисли така. Той обяви, че университетите в България са автономни и никой не може да се бърка във вътрешните им работи. Засега Игнатов ще се задоволи да помоли ректора по телефона да напусне поста си. Той дори няма право да направи това писмено, защото ще бъде нарушение на закона и намеса в автономията на ВУЗ-а.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *