Човек с окървавена глава чака 1 час Бърза помощ на 200 м. от болница – с видео

окървавена главаЧитателите на skandalno.net за пореден път доказват, че са сред най-будните граждани на тази държава и гръбнак на макар и недотам развитото ни гражданско общество. Пореден пример за гражданска и човешка доблест ни дава наш читател от Пловдив с инициали П. П., който вчера (30 септември) е станал свидетел на потресаваща гледка в подлеза на тамошната Централна гара. Мъжът е успял да заснеме видеоклип, който любезно ни предостави заедно с кратко описание на случката. Ето неговият автентичен разказ с лека редакторска намеса от наша страна:
„Тази вечер около 19:30 ч., на път към дома минавах през подлеза на Централна гара-Пловдив.
Още на слизане по стълбите видях, че има някакъв проблем понеже имаше скупчена група хора близо до тоалетните. Когато слязох, забелязах, че на земята лежи човек, а главата му е потопена в локва кръв (това се вижда на клипа по-долу). Веднага попитах околните дали някой се е обадил на „Спешна помощ“. Казаха, че са звъннали още преди няколко минути. Хората кършеха ръце и не знаеха какво да правят, а пострадалия беше в очевидно критично състояние, издаваше ужасяващи стенания. След около 15 минутиспешна помощ един човек от групичката не издържа и отново позвъни на номер 112. В този момент пристигна и една патрулна двойка полицаи. Дойдоха и се разпоредиха никой да не пипа пострадалия. А медицинския спасителен екип все не идваше и не идваше! И то при положение, че се намирахме само на някакви си 200 м. от тях. След още около 5 минути не издържах и също позвъних. Попитах Спешната помощ защо все още няма пристигнал медицински екип. Моето обаждане е фиксирано в 19:47 по часовника на телефона ми. Екипът пристигна 5 минути след моето обаждане, явно стреснати от това, че им се развиках и им казах, че аз лично ще ги съдя, ако живота на човека се окаже в опасност!
Това е накратко. Изумих се когато видях, че медицинския екип не беше снабден с най-елементарни пособия. Не носеха дори носилка. Награбиха човека под мишниците и го завлачиха като чувал нагоре по стълбите. Успях да заснема двеминутен клип с телефона си. Можете да го видите по-долу. Поздрави – П. П. от Пловдив“.
Виж заснетия от нашия читател инцидент! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

 1. Не че се опитвам да оправдая случилото се, но това е едната страна на нещата. Другата е, че има само няколко линейки в Пловдив, няколко човека дежурни за стотици. И знам, че не се отпускат никакви пари за медиците. От познати знам, че със собствени средства си купуват аспирин, бинтове и други съвсем „елементарни пособия“. Работят последователни 12 часови смени, взимат „фъстъци“ за заплата, чувал съм да бъдат заплашвани ако не ги прегледат, сега и ти „ще ви съдя“. Проблема е съвсем другаде…статията не е обективна. Също не се разбира какво се е случило с човека. Като сте всички толкова ербап и разчитате на полицаи и бърза помощ всместо първата ви реакция е просто да си го занесете човека на 200тата метра от болницата. Всички сме минали курс по първа помощ за да сме наясно кога може и кога не може да се мести или ако трябва как трябва да се извърши.

 2. Много интересно мнение. Все едно някой обвинява конкретен служител на „Спешна помощ“. Според мен гнева е насочен към източника на подобни безумия в цялата система, но изглежда някой го приема лично. Защо ли?! Ще задам хипотетично въпроса така:
  Вие, който споменавате „фъстъците и бинтовете“ и се опитвате да адвокатствате на някой, който очевидно не си е свършил работата, какво щяхте да кажете, ако Ваш близък или лично Вие бяхте на мястото на пострадалия?! Не мислите ли, че с това вмятане за курса за първа помощ, нещо не ви се получава аргумента? Ако бяхте на мястото на събитието и пред очите Ви човек е в шок, очевидно предизвикан от силен удар, няма как да знаете от какъв точно характер е поражението(а, ако има тежко мозъчно сътресение или прекъсната връзка между гръбначните прешлени), ще рискувате ли да помръднете въобще пострадалия? Нима функциите на „Спешна помощ“ не са именно такива?! Да се яви по най-бърз начин на мястото на произшествието! Ако беше пътно-транспортно произшествие с критично пострадали и умиращи, дали щяха да дойдат по-бързо или щяха също така да се бавят? Не обвинявам служителите. Нека те, които също са потърпевши(както казвате), да потърсят форма на протест и подкрепата на обществото за някаква ефективна промяна в служба „Спешна помощ“, защото иначе хората няма как да знаят, че положението при тях е плачевно и нямат никакво извинение за небрежното си нехайство. Не ви пожелавам да се окажете от другата страна. Бъдете здрави!

 3. Само искам да кажа, че ми се е случвало за жалост няколко пъти.
  В България – чаках си поне час.
  В Германия – след звънене на държавна и две частни бързи помощи и 2 часа по-късно пратиха пян частен доктор който обрули 100 евро за витамини. След това по нормален път в клиника се оказа апандисит.
  В Америка – за 5 минутен преглед при джи пи и рецепта за обезболяващи –
  3000 долара. Яко а?
  В Англия – за 3 минути пристигнаха парамедици с пълно бойно без да се интересуват бял, черен, циганин ли е, има ли няма ли застраховка…

  Със сигурност в България бърза помощ е много зле, но гледната точка на коментара е странна – и със сигурност не са пристигнали по-бързо защото човека им се е скарал по телефона. Може би е предоставил по-точна информация и тежест на положението.

  Идеята ми е, че хем болницата била на 200 метра, хем имало много хора, хем никой нищо не е направил да помогне на човека. Много зависи и каква информация е подадена когато са се обадили първоначално. И най-якото е как всички на клипа си минават и се размятат…все едно нищо не се е случило.

  Добре че поне на 50 човека има по един като този който е снимал клипа и е направил нещо по случая. Ако имаше двама може би щяха да го занесат на ръце.

  А бързата помощ в БГ е зле заради някой над тях. Вярно е това, че трябва да протестират, но защо не го правят – сигурно не им остава време. Знам само, че нямат право да напускат работното си място и да протестират, както докторите. По принцип са под клетва и могат да отидат в затвора за подобно нещо.

  Другия мирен протест срещу циганията, ми напомни да викаме и за медиците…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *