Брюксел: Спираме ви субсидиите, ако не започнете по- ефективна работа

pariГубим евросубсидии за околната среда, жп транспорта и магистрали, ако изпуснем крайните срокове на започнатите проекти по съответните програми. За това предупреди еврокомисарят Расмусен на среща с министри от правителството.

Екоминистерството се бави с проектите за оперативна програма „Околна среда” . Вероятно България ще загуби част от парите, може да й бъдат наложени и глоби, заяви еврокомисарят. Особено тежко е положението с проектите, свързани с водните ресурси. Бави се изграждането и на пречиствателни станции, което ще доведе до санкции от страна на Брюксел. Расмусен настоява министерството да работи по- бързо и по- прозрачно. Нона Караджова пък обвини,

БДЖ е толкова зле, че Брюксел не вижда смисъл да го субсидира
БДЖ е толкова зле, че Брюксел не вижда смисъл да го субсидира

 че проблемът вече не е в нейното ведомство, а в общините.

БДЖ вече загуби 80 млн. евро по програма ИСПА. От ЕК са на мнение, че железниците ни са в най- лошо състояние от цяла Източна Европа. Няма смисъл да се харчат парите на европейския данакоплатец на този етап за реновирането им. По- добре първо да се реформират, съветва Расмусен.

В Брюксел са скептици и по отношение на автомагистрала „Струма” . Има сериозни съмнения дали България ще успее да я построи навреме, преди да загуби

Метрото е единственият проект, който беше похвален от ЕК
Метрото е единственият проект, който беше похвален от ЕК

евросубсидиите. Расмусен направи забележка и на министър Плевнелиев, че министерството му се бави в разплащанията със фирмите, ангажирани за магистрала „Тракия”. Иначе, според ЕК, строителството й за момента върви по план. Плевнелиев заяви, че забавянията в разплащането идват от финансовото ведомство, под чиято шапка се намира фонда.

Единственият проект, за който България беше похвалена, е строежът на метрото в София. Еврокомисарят гарантира, че евросубсидии за проекта ще има.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *