Вижте най – скъпите фотоапарати на света

Leica 107

Колкото и странно да звучи, най – скъпият фотоапарат на света е допотопен лентов модел, който на практика не блести с никакви технически характеристики. Това е Leica 107, от която са произведени едва двадесет броя в далечната 1923 година.

Към момента, на света са останали само дванадесет апарата от този модел, което кара колекционерите да полудяват и да харчат луди пари, за да го притежават. Тази година, единият от ценните фотоапарати е бил продаден на търг за космическите 2 . 16 милиона евро, а щастливият купувач е поискал да остане неизвестен. Година преди това, през 2011 – а, друга бройка е изтъргувана във Виена, за сумата от 1 320 000 евро. Търгът е започнал с начална цена от двеста бона и е продължил по – малко от двадесет минути.

Фотоапаратът от дагеротип

Втори по парична стойност се нарежда фотоапарат от деветнадесети век, който е оценяван на около 600 000 евро. Този дагеротип също не е търсен заради техническите му характеристики, а единствено заради колекционерската му стойност. При него е интересно, че кадрите не се запечатват на лента, а на специални метални пластини. Всъщност, това е един от първите видове фотоапарати, които се изработвали ръчно от създателите си Луи – Жак Дагер и колегата му Алфонс Жиру.

Свръхмодерният Hasselblad H4D-60

На трето място в класацията за скъпа фотографска техника се нарежда свръхмодерният Hasselblad H4D-60, за какъвто мечтае всеки съвременен фотограф. H4D-60 е професионален уред, който разполага с матрица от 50 мегапиксела, огромно оптично увеличение и струва около 50 000 щатски долара.

В класацията естествено се нареждат и съвременни модели на най – известните марки Nikon и Canon, както и Mamiya, Kodak и легендарните Leica.

Hasselblad H4D-60 в действие:

http://www.youtube.com/watch?v=uhEY-UoT9kE

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *