Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“

Генерал-майор Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон. Снимка: Украинско оперативно командване „Юг“.

Украйна обвини Русия, че е взривила язовирната стена на Каховското водохранилище, която е под контрола на руските сили, и така е причинила наводнение в 14 селища под руски контрол в Херсон. Русия обвини Украйна за атаката. Оказва се обаче, че самите украинци са тествали атака срещу ВЕЦ „Каховка“, намиращ се на стената на язовира, още през миналата година, според интервю от тогава на главнокомандващия украинската контраофанзива в Херсон.

В статия, публикувана през декември 2022 г., „Вашингтон Пост“ цитира ген.-майор Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон. Украинският главнокомандващ разказва пред американските журналисти как украинските сили са извършили тестова атака с американска ракетна установка „Хаймарс“ срещу водноелектрическата централа „Каховка“, която е разположена върху стената на едноименното водохранилище. Бойната им задача е била да попречат на руските сили да извършват доставки на армията си оттатък Днепър. Ето точния цитат, публикуван в статията на американската медия преди половин година:

“Русия имаше възможност да въоръжава и храни своите сили на десния бряг на Днепър през три прехода: Антоновския мост, Антоновския железопътен мост и през пътя, минаващ върху стената на язовир Нова Каховка, където е разположено и водноелектрическото съоръжение.

Двата моста бяха атакувани с доставени от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи M142 – или пускови установки HIMARS , които имат обсег от 50 мили – и бързо бяха направени непроходими.

„Имаше моменти, в които напълно прекъсвахме техните линии за доставки, но те все пак успяваха да изградят прелези, през които да снабдяват армията си с боеприпаси и храна. … Беше много трудно.“, казва ген. Ковалчук.

Тогава започнахме да обмисляме варианта да пробием стената на Каховското водохранилище, за да вдигнем нивото на река Днепър в долното й течение. За целта извършихме пробни ракетни удари с пускова установка „Хаймарс“ по един от шлюзовете на язовирната стена. Направихме три дупки в метала, за да видим дали така водата на Днепър може да се повиши достатъчно, за да попречи на руснаците да преминават на отсрещния бряг, но да не наводни близките села.

Тестът се оказа успешен и нашето командване реши, че като последна мярка срещу руснаците е допустимо да взривим стената.“, каза Ковалчук,

Статията във „Вашингтон Пост“, публикувана на 29 декември 2022 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ГОСПОД ДА НАКАЖЕ С НАЙ ЖЕСТОКОТО ВЪЗМЕЗДИЕ УКАЙНА НАТО СОРОС САЩ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЕС ФАШИСТИ ЧОВЕКОМРАЗЦИ !
    СВЯТА РУСИЯ Н И К О Г А НЕ БИ ПОСТЪПИЛА ТАКА !

  2. Не познавам друга държава, която така жестоко и масово да е убивала собственото си население, както прави Украйна и еврейската нацистка хунта! Дори руснаците се бяха възмутили, че пращат украинците на заколение. Какво точно прави Зеленски, територията ли разчиства за евреите? Тоя луд Зеленски, трябва да го махнат, заедно с цялата Киевска власт и Украйна да се върне в реалната си родина Русия!

    • Аз пък знам друга такава държава, което се справя далеч по-успешно от укрорайха, казва се България.
      Та успели да избият и изселят над 50% от православното си население, дори без военни действия.
      Толкова са добри, че дори добитъка, над който се води геноцид е щастлив и се нарича европеец.

  3. Сега видях Зеленски на срещата му с английския премиер, седнали бяха на една маса, Зеленски е в паника и се страхува, но не от руснаците и непрекъснато се оглеждаше.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *