Сиймур Хърш: Шолц помага на САЩ да крият данни за взривяването на „Северен поток“

Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили саботажа на „Северен поток“ по време на посещението на германския канцлер във Вашингтон през март тази година, твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш. Според него Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, през по-голямата част от която не са присъствали сътрудници, но източник, близък до дипломатическото разузнаване, е документирал някои неща и е предоставил на Хърш доказателства, че „на срещата е бил обсъден въпросът за газопроводите“.

От есента германският канцлер Олаф Шолц помага за прикриването на данни за саботажа на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“, съобщи Сиймур Хърш, цитирайки свои източници в статия, публикувана в платформата Substack.

Ето какво пише американският журналист:

Изминаха шест седмици, откакто публикувах разследване, базирано на мои анонимни източници, в което президентът Джо Байдън е посочен като длъжностното лице, разпоредило взривяването през септември миналата година на „Северен поток 2“ – нов газопровод на стойност 11 млрд. долара, който трябваше да удвои обема на природния газ, доставян от Русия за Германия. Историята придоби популярност в Германия и Западна Европа, но в САЩ медиите почти не я отразиха. Преди две седмици, след посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, американските и германските разузнавателни служби се опитаха да „смачкат“ новината, като предоставиха на в. „Ню Йорк Таймс“ и германския седмичник „Цайт“ фалшиви материали, за да се противопоставят на информацията, че Байдън и американски агенти са отговорни за разрушаването на газопровода.

Пресаташетата на Белия дом и Централното разузнавателно управление последователно отричаха, че Америка е отговорна за взривяването на газопроводите, и тези проформа опровержения бяха повече от достатъчни за пресслужбата на Белия дом. Все още няма данни някой от назначените там репортери да е попитал прессекретаря на Белия дом дали Байдън е направил това, което всеки сериозен лидер би направил: официално да „възложи“ на американската разузнавателна общност да проведе задълбочено разследване с всички свои средства, за да се разбере кой точно е извършил престъплението в Балтийско море, което обрича на енергиен глад и въобще на глад основния съюзник на САЩ – Европейския съюз. Според източник от разузнавателната общност президентът не е разпоредил подобно разследване, нито пък ще го направи. Защо не го е направил? Защото той знае отговора.

Сара Милър – енергиен експерт и редактор в Energy Intelligence, която издава водещи търговски списания – ми обясни в едно интервю защо историята с газопровода е голяма новина в Германия и Западна Европа. „Разрушаването на газопроводите „Северен поток“ през септември доведе до допълнителен скок на цените на природния газ, които вече бяха шест или повече пъти по-високи от нивата преди кризата“, каза тя. „Северен поток“ беше взривен в края на септември. Вносът на природен газ в Германия достигна своя връх месец по-късно, през октомври, като достигна 10 пъти по-високи стойности от тези преди кризата. Цените на електроенергията в цяла Европа се повишиха, а правителствата похарчиха до 800 млрд. евро, според някои оценки, за да предпазят домакинствата и предприятията си от последиците. Цените на природния газ, отразяващи меката зима в Европа, сега са спаднали до около една четвърт от октомврийския връх, но все още са между два и три пъти по-високи от предкризисните нива и надхвърлят три пъти сегашните цени в САЩ. През последната година германски и други европейски производители затвориха най-енергоемките си производства, като например производството на торове и стъкло, и не е ясно кога, ако изобщо някога, тези заводи ще бъдат отворени отново. Европа се опитва да изгради мощности за слънчева и вятърна енергия, но това може да не стане достатъчно скоро, за да се спасят големи части от германската промишленост.

В началото на март президентът Байдън прие германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон. Пътуването включваше само две публични събития – кратка формална размяна на комплименти между Байдън и Шолц пред пресслужбата на Белия дом, без да се допускат въпроси; и интервю на Фаред Закария за Си Ен Ен с Шолц, който не засегна твърденията за газопровода.

Канцлерът е летял до Вашингтон без представители на германската преса на борда, без планирана официална вечеря, а двамата световни лидери не бяха предвидили да дадат пресконференция, както обикновено се случва на подобни срещи на високо равнище. Вместо това по-късно беше съобщено, че Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, като през по-голямата част от времето не са присъствали помощници.

Оттогава не са публикувани изявления или писмени договорености от страна на нито едно от правителствата, но човек, който има достъп до дипломатическото разузнаване, ми каза, че е имало обсъждане на разкриването на газопровода и в резултат на това определени служители в ЦРУ са били помолени да подготвят в сътрудничество с германското разузнаване история, която да предостави на американската и германската преса алтернативна версия за унищожаването на „Северен поток“. Тоест агенцията е трябвало „да импулсира системата“ в опит да се дискредитира твърдението, че Байдън е наредил унищожаването на газопроводите.

Тук трябва да се отбележи, че канцлерът Шолц, независимо дали е бил предупреден предварително за разрушаването на газопровода – въпросът все още е открит – от миналата есен насам очевидно е съучастник в подкрепата на администрацията на Байдън за прикриване на нейната операция в Балтийско море.

Агенцията си върши работата и с помощта на германското разузнаване измисля и подхвърля истории за ad hoc операция „извън правилата“, която е довела до разрушаването на тръбопроводите.

Измамата имаше два елемента: репортаж от 7 март в „Ню Йорк Таймс“, в който се цитираше анонимен американски служител, твърдящ, че „[н]ова разузнавателна информация… предполага“, че „проукраинска група“ може да е замесена в унищожаването на газопровода; и репортаж от същия ден в Der Zeit, най-четения германски седмичник, в който се посочваше, че германски разследващи служители са проследили наета луксозна ветроходна яхта, за която се знае, че е тръгнала на 6 септември от германското пристанище Рощок покрай остров Борнхолм на датския бряг.

Островът се намира на няколко мили от района, в който на 26 септември бяха разрушени тръбопроводите. Яхтата е била наета от украински собственици и е била обслужвана от група от шестима души: капитан, двама водолази, двама помощници на водолазите и лекар. Петима от тях са мъже, а един е жена. Използвани са фалшиви паспорти.

Двете публикации включиха предупреждения в своите материали, като отбелязаха, че, както пише „Таймс“, „има много неща, които те не знаят“. Въпреки това се казва, че новата информация е дала на длъжностните лица „по-голям оптимизъм“, че ще се стигне до категорично заключение за извършителите. Но според различни високопоставени служители във Вашингтон и Германия това ще отнеме много време. Посланието беше, че пресата и обществеността трябва да спрат да задават въпроси и да оставят разследващите да разкрият истината. Която, разбира се, никога нямаше да излезе. Холгер Щарк, авторът на репортажа в Die Zeit, отиде още по-далеч и отбеляза, че имало някои хора „в международните служби за сигурност“, които не изключвали възможността историята с яхтата „да е операция под фалшив флаг“. И наистина е така.

„Това беше пълна измислица на американското разузнаване, която беше предадена на германците и имаше за цел да дискредитира вашата история“ – ми каза източник от американската разузнавателна общност.

Професионалистите в областта на дезинформацията в ЦРУ разбират, че един пропаганден ход може да проработи само ако тези, които го приемат, отчаяно търсят история, която да омаловажи или измести нежеланата истина.

А въпросната истина е, че президентът Джо Байдън е разрешил разрушаването на тръбопроводите и ще му бъде трудно да обясни действията си, докато Германия и нейните западноевропейски съседи страдат от затварянето на предприятия на фона на високите ежедневни разходи за енергия. Доказателствата са при мен и при още няколко други хора. И ако някой независим съд се поинтересува- ще му ги предоставим.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

един коментар

  1. Ща да не помага, като знае че нищо няма да му направят?
    Дори дебилакирчУ се гавреше с Русия и сега за награда туземците обитаващи свещената българска земя, ще го изберат пак за премиер.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *