Сиймур Хърш: Израел планира да изравни със земята град Газа с бомби JDAM

Израелските войски планират да „изравнят със земята“ град Газа и районите на север от него в операция с участието на военновъздушните сили. За целта те ще използват американски управляеми бомби. Това разкри в своя блог Substack разследващия журналист, носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Херш, позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

„След като гладуващото и лишено от вода и ток цивилно палестинско население бъде принудено да напусне северната половина на Ивицата Газа и се скупчи в южната й част, оперативните планове на Израел предвиждат военновъздушните сили да унищожат останалите структури в северната част на анклава – на север от град Газа. Град Газа и околните селища ще престанат да съществуват“, посочва журналистът. – Тогава Израел ще започне да хвърля американски бомби с тегло 5 хиляди фунта (2,2 тона – бел. ТАСС), известни още като „бомби за разбиване на бункери“ с JDAM (снабдени с комплект за прецизно насочване – бел. ТАСС), върху изравнените със земята територии „.

Както отбелязва Хърш, израелските военни разчитат на това, че тази подобрена версия на американските управляеми бомби може да прониква на дълбочина от 30-50 м, преди да избухне. С тях те възнамеряват да унищожат подземните военно-производствени заводи за ракети и други оръжия на радикалното движение Хамас. Представител на военно-политическото движение Хамас обаче в разговор с журналиста е изразил увереност, че въпросните американски авиобомби няма да могат да поразят подземните съоръжения на Хамас, тъй като те се намират на дълбочина по-голяма от 70 м под земята.

Освен това , посочва Хърш, според плановете на израелската армия веднага след бомбардировките пехотата ще бъде впрегната за „провеждане на операции по разчистване“, а именно за „издирване и убиване“ на онези бойци на Хамас, които са оцелели след въздушните удари. Според източника на журналиста масираната бомбардировка на Газа може да започне още в неделя или понеделник, а времето на атаката зависи от темповете, с които населението се евакуира от града.

Израел разчита на Катар и Египет да финансират палатков лагер за повече от милион палестински бежанци на границата на ивицата Газа с Египет, твърди още Хърш. „В краткосрочен план, както ми каза израелски източник, Израел се опитва да убеди Катар (…) да се присъедини към Египет във финансирането на палатков град за милион или повече бежанци“, пише Хърш.

„Едно от местата за лагера може да бъде отдавна изоставено парче земя в северната част на Синайския полуостров близо до границата с Газа, където навремето Израел е изградил еврейско селище, известно като Ямит. Израел започва строителството му насред пустинята след като превзема полуострова след победата си в Шестдневната война през 1967 г. По-късно, през 82 г. вследствие на мирните преговори Израел бе принуден да върне Синайския полуостров на Египет – еврейските заселници в селището бяха евакуирани и градчето беше разрушено от Израел. Израел очаква Катар и Египет да поемат тежестта на проблема с бежанците“, добавя журналистът.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *