Митрофанова: Поздравявам ви с нашия общ за българи и руснаци празник – Денят на славянската писменост и култура

Поздравление от Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова послучай Деня на славянската писменост и култура (24 май 2024 г.)

Скъпи приятели,

Поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на славянската писменост и култура, както го наричаме официално в Русия и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянска писменост, както се зове в българския празничен календар. Приносът на светите братя и техните ученици за формирането на самобитен славянски свят е фундаментален и огромен. Създаването на собствена писменост стана символ на духовното самоопределение на славянските народи. То даде мощен стимул за разпространението на грамотността и православната вяра. Само си представете – днес повече от 400 милиона души говорят славянски езици, които се превърнаха в книжовни и развиха процъфтяващи култури благодарение на кирилицата. По време на работата си в България се убедих, че тук 24 май е един от най-обичаните, наистина национални празници. В Русия този ден също остава важна дата. Той символизира нашите основни ценности – вяра, служение на Отечеството, преданост към нашите родови корени. Всяка година на 24 май на Червения площад в Москва се провеждат мащабни концерти, а в църквите се извършват богослужения в памет на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Иска ми се да вярвам, че ще успеем да съхраним тяхното невероятно наследство от влиянието на глобализацията и съвременните тенденции, които ерозират културната идентичност и унифицират националните традиции. Нашата писменост и развилата се благодарение на нея уникална литературна традиция се появиха в резултат на безкористния труд на българските книжовници и наш дълг е грижливо да пазим този дар. Нека любовта към родината, словото и просветата бъдат опора и морален ориентир за всички нас. Честит празник, приятели, честит Ден на славянската писменост и култура!

ВИДЕООБРЪЩЕНИЕТО НА ПОСЛАНИК МИТРОФАНОВА ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Благодарим г-жо Митрофанова!Честит празник и на Вас и на руския народ!
    С тридесетте букви на Кирил и Методий са написани велики произведения-стиховете на геният Ботев,тефтерчето на големият българин Левски,романите на Толстой ,красивите стихове на Пушкин,Сергей Есенин,Анна Ахматова!
    Но и с тези букви са преведени произведения на други автори,за да можем да се докоснем до културата и на други народи-Виктор Юго,Пабло Неруда ,Балзак,Данте,Омир.
    Словата са най-великото творение на човека,защото те носят красотата на чувствата,знанията ,които човек има и може да изкаже ,предаде и да остави като наследство!
    Нека двата народа пребъдем във времето!

  2. Вторичното подивяване на народи не се случва за първи път.
    Много от подивелите племена са изчезнали поради тази причина.
    Та българската азбука не е славянска, македонска, руска или на извънземните, тя си е българска и е редно да се зове БЪЛГАРИЦА.
    Поръчана от български цар и писана от българи за българи, 30 години след смъртта на Кирил, за да не бъдем асимилирани и заробени от Източен Рим.
    Празникът би трябвало да се празнува на 11 май.
    Честит Празник на българи, руси и всички пишещи на българица и както колегата е написал, нашите два братски православни народа да пребъдат!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.