КНСБ: Хлябът скача на 2 лв. до края на годината, но… Бананите Поевтиняват!

Цената на слънчогледовото олио се е покачила с 43 % за една година, сериозно са поскъпнали и тепърва ще поскъпват и други стоки от първа необходимост. Хлябът скача със 70 %, но пък бананите поевтиняват с 5 %. Това показа експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, направено в периода 26 август – 1 септември, съобщава БНР. Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са цената на масовите разфасовки хляб от 700 гр. до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио в момента е 3,86 лв.. при 2,70 лв. през септември 2020 г.  Най-висока стойност на средната цена на литър олио е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно – 4,45 лв. и 4,25 лв.

И цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период. Драстично нарастване се наблюдава, например, при краставиците – с над 36%. Единственият плод, чиято средна цена е намаляла през изминалата година, са бананите, които през 2021 г. са се продавали с 5 % по-евтино в сравнение с 2020 г.

Синдикалистите смятат, че темповете на поскъпване на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горивата ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище на повечето продукти и услуги в България.

Предстои ни спираловидно и ускорено нарастване на цените, а с тях и на заплатите и пенсиите на населението. Процес, който може да се опише само с една дума- хиперинфлация.

От началото на тази година минималната работна заплата е нараснала с 6,6 %, но заради значително по-високата инфлация и рязкото поскъпване на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на населението. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Важното е, че ГМО бананите ще поевтинеят и ще направят демократичните маймуни по-щастливи!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.