Иран: Ако Израел не спре с престъпленията си срещу палестинците, ще получи отговор от останалите от оста

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан при кацането си на летището в Бейрут, Ливан заяви вчера по телевизията, че ако Израел продължи с престъпленията си срещу палестинците в Газа и на Западния бряг ще получи отговор от „останалите от оста“. По думите на Абдолахиан за този отговор ще бъде отговорна „ционистката общност зад Израел“.

Прогонването на милиони палестинци от земите им с всевъзможни геноцидни методи в продължение на десетилетия и заселването на техните земи с еврейски преселници, а също и настоящите бомбардировки над цивилни, спирането на водата и електричеството в Газа от страна на Израел – това са военни престъпления, добави той.

Западни медии отбелязват, че въпреки, че иранският външен министър не уточни, цитираната „ос на съпротивата“ най-вероятно включва съюза между Иран, палестински въоръжени групи, Сирия, ливанското движение „Хизбула“ и други групировки.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че отварянето на „нов фронт“ срещу Израел в Близкия изток ще зависи от действията на еврейската държава в ивицата Газа, която в момента е безмилостно бомбардирана от Израел, предаде Франс прес.

„Лидерите на някои държави ни питат за възможността за откриване на нов фронт (срещу Израел) в региона“, заяви Амир Абдолахиан по време на среща в Багдад с Мохамед Шия ас Судани, министър-председател на Ирак, съседна държава и съюзник на Иран. „Нашият ясен отговор на тези въпроси е, че всичко зависи от действията на ционисткия еврейски режим в Газа“, добави иранският първи дипломат, цитиран в изявление на иранското външно министерство. „Виждаме, че престъпленията на Тел Авив продължават и никоя от съседните на Израел съпричастни със съдбата на палестинците държави няма да ни пита за разрешение – дали сме съгласни да нападне Израел“, заяви Амир Абдолахиан.

По данни на местните власти при започналата в събота офанзива на Хамас са загинали около 1200 израелци, а вследствие на израелския отговор – 1354 палестинци, огромната част от които цивилни.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова мюсюлманските и арабските страни да координират действията си, за да „спрат престъпленията на Израел“. Снощи той разговаря със саудитския принц Мохамед бин Салман и със сирийския президент Башар Асад. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *