Иран: Ако войниците на Израел влязат в Газа, Съпротивата ще ги унищожи. Нито един еврейски окупатор няма да излезе от там жив

Иран предупреди Израел за регионална ескалация, ако израелските военни влязат в Газа. Припомняме, че преди 3 дни Тел Авив обяви, че планира сухопътна инвазия в ивицата, докато войната с управляващата там военно-политическа организация Хамас навлиза във втората си седмица, пише Al Jazeera.

Ако преговорите, целящи незабавното спиране на израелските ракетни атаки, които убиват деца в ивицата Газа, се озоват в задънена улица, е много вероятно до дни срещу Израел да се отворят много други фронтове. С напредването на времето този вариант става все по-вероятен„, заяви иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан пред Al Jazeera в неделя.

Ако ционисткото псевдодържавно образувание [Израел] реши да влезе в Газа, лидерите на съпротивата ще превърнат Ивицата в гробище на окупационните му войници„, добави той.

Откакто палестинската военно-политическа организация Хамас, която управлява Ивицата Газа, нахлу на територията на Израел на 7 октомври в отговор на еврейския погром срещу джамията Ал Акса в Източен Йерусалим и убийствата на десетки цивилни палестинци, израелските въздушни удари убиха повече от 2670 души – една четвърт от тях деца – и раниха близо 10 000 други в Газа, където в момента се разгръща катастрофална хуманитарна криза. Израел блокира ивицата, като спря тока, водата и доставките на храна.

По оценки на ООН един милион души – почти половината от населението на Газа – са били принудени да напуснат домовете си, премествайки се от северната в южната част на ивицата, докато израелските военни се подготвят за очакваното наземно нахлуване.

От израелска страна убитите са около 1 400 души, в това число 289 войници и някои чуждестранни граждани, съобщиха официални лица в неделя.

Техеран отхвърли твърденията, че е пряко замесен в нападението на Хамас срещу Израел миналия уикенд.

В събота външният министър на Иран Амир-Абдолахиан се срещна с лидера на ХАМАС Исмаил Хания в Катар, където обсъдиха кризата в Газа „и се договориха да продължат сътрудничеството„, се казва в изявление на Хамас.

Също в събота върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че всички ислямски държави са длъжни да се притекат на помощ на палестинците.

Иран също така предприе дипломатическа офанзива в Близкоизточния регион в опит да спре израелските атаки срещу Газа.

Освен Катар, иранският външен министър Амир-Абдолахиан посети още и Ирак, Ливан и Сирия, където се срещна с президента Башар Асад, след като Израел бомбардира летищата в Алепо и Дамаск. В Катар иранският министър се срещна с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Доха.

Ако атаките на ционисткия режим срещу цивилното население и беззащитния народ на Газа продължат, никой не може да му гарантира, че ситуацията ще бъде овладяна и обхватът на бойните действия няма да се разшири„, каза той на катарския емир, който по-рано проведе телефонен разговор и с иранския президент Ебрахим Раиси.

Амир-Абдолахиан повтори призива на Техеран за спешна среща на външните министри от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) относно Газа.

Съобщава се, че регионалната сила Саудитска Арабия е прекратила преговорите си за нормализиране на отношенията с Израел, като в четвъртък саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е разговарял с иранския президент за войната между Израел и Хамас – техният първи телефонен разговор след възстановяването на дипломатическите връзки между Иран и СА.

Междувременно Израел се готви усилено за сценарий, при който войната се разшири на няколко фронта. Той заяви, че е бомбардирал летищата в Сирия, за да спре потенциалните ирански намерения да атакува еврейската държава от там.

В неделя Израел обяви границата си с Ливан за затворена военна зона, тъй като сблъсъците с „Хизбула“ продължиха и евакуира цялото си цивилно население в северен Израел.

В събота базираният в САЩ новинарски уебсайт Axios съобщи, че Иран е предупредил Израел чрез ООН, че не желае конфликтът в Газа да ескалира, но ще трябва да реагира, ако израелските удари продължат.

Иран не е коментирал официално новината на Axios.

Как иранските медии отразиха войната в Газа
Иранските медии обстойно отразиха последните събития, особено загубите, понесени от Израел след атаките на Хамас миналата седмица.

През първите няколко дни на войната няколко ирански вестника използваха за заглавна страница изображение на палестинци, застанали върху пленен израелски танк и размахващи палестинското знаме.

„Смъртоносна рана“ – гласи заглавието на официалния правителствен вестник „Иран“, който в своя статия заявява, че изненадващата като гръм офанзива на Хамас в окупираните от Израел палестински територии на изток и север от Ивицата Газа, „отваря смъртоносна рана на ционисткия режим“ и поставя „началото на края на съществуването на държавата Израел“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *